Prijava

Vaša prijava

Koncerti će otvoriti vrata drvenih kapela Turopolja i Pokuplja

[]

Koncertom Ansambla Pinocchio u nedjelju, 21. lipnja, u kapeli svete Barbare u Velikoj Mlaki, otvara se Festival drvenih kapela Sancta Barbara. Multimedijalni je to međunarodni projekt čiji je cilj promovirati vrijednu kulturnu baštinu – drvene kapele Turopolja, Pokuplja i Posavine. Iako je nekada bilo mnogo drvenih crkvi i kapela, ovaj najviši domet narodnog graditeljstva barokne arhitekture na području Sjeverne Hrvatske, danas broji tek 40-ak građevina. Iako turistički atraktivna, ova kulturna baština nije dovoljno prezentirana te festival nastoji privući publiku i pozornost na njih kako bi razvio kulturni turizam ovoga kraja.

Do 28. lipnja održat će se četiri koncerta u sklopu drugog po redu festivala Sancta Barbara. Svi započinju u 20 sati, a prenosit će se uživo putem stranice Festival drvenih kapela.

Nakon kapele u Mlaki, Festival posvećen drvenim kapelama, 26. lipnja, publiku vodi u kapelu svete Barbare u mjesto Brest Pokupski, gdje će nastupiti Krešimir Lazar na violončelu i Krešimir Has na čembalu. Dan kasnije, 27. lipnja, festival odlazi u kapelu sv. Antuna Padovanskog u Gustelnici. U drvenoj katedrali, kako zovu ovu turopoljsku ljepoticu, nastupit će Dani Bošnjak na flauti. Vrata velikogoričke kapele Ranjenog Isusa u Pleškom polju, 28. lipnja će otvoriti ansambl Capella Lignum (Drvena kapela), koji će izvesti djela majstora baroka Telemanna, Händela, Vivaldija i Bacha koje se rijetko izvode ili su potpuno nepoznata.