Prijava

Vaša prijava

Aktualni sat o dječjim vrtićima, novogradnji u Zagrebačkoj, Aglomeraciji u Lukavcu, kvaliteti zraka u Donjoj Lomnici…

[]

Nakon burnog uvoda, stanke kako bi se vidjelo tko ostaje na sjednici Gradskog vijeća, a tko ne s 23 prisutna vijećnika započeo je i Aktualni sat.

Koje su kompetencije novog predsjednika Uprave VG Vodoopskrbe i po kojoj liniji je došao na tu poziciju zanimalo je vijećnika MOST-a Damira Slojšeka, te je ujedno zatražio popis svih poslova i nabava u kojima je sudjelovao Krešo Petek.

-Prva točka dnevnog reda je stanje trgovačkog društva VG Vodoopskrbe pa će se novi predsjednik uprave sam predstaviti, te reći neke stvari u vezi gradskog poduzeća kojemu je na čelu, a u kojemu radi od 2013. godine.- odgovorio je v.d. gradonačelnika Ervin Kolarec.

Darka Bekića iz HDZ-a zanimala je izgradnja dječjih vrtića, točnije kakva je situacija u Selnici Šćitarjevskoj i Maloj Buni, te kako je završila priča sa srednjoškolcima koji od od ove godine imaju pravo na 1000 kuna od Grada.

– Ideja je već godinama da se vrtićima pokriju i ruralni dijelovi, tu su Selnica, Mala Buna, a planiramo i Lukavec gdje bi se izgradili manji vrtići. Što se tiče Selnice izgradnja je krenula, sve ide prema planu, tamo će jedan prostor biti i za društvenu namjenu. Vrtić će pokrivati i nekoliko okolnih mjesta koji mu gravitiraju. U Maloj Buni će radovi uskoro krenuti, tamo nam je namjera smjestiti dvije vrtićke skupine do 40-ak djece. Za Lukavec je u izradi projektna dokumentacija, pa bi na proljeće tamo također mogla krenuti gradnja. – rekao je v.d. gradonačelnika Ervin Kolarec, koji je vezano uz stipendije za srednjoškolce istaknuo kako je od početka školske godine do danas podneseno 2060 zahtjeva, dio je isplaćen, a dio će biti u narednom razdoblju.

Vijećnika Alana Šemberu (MOST) zanimala je novogradnja u Zagrebačkoj 94, ističe da su im se javili stanari s te adrese koji su uzeli odvjetnika i pripremaju tužbu protiv Grada Velike Gorice.Tužba će se odnositi na odobravanje građevinske dozvole, budući nitko od susjeda nije bio obaviješten o postupku njenog izdavanja. Također, zanima ih i stav Centra za odgoj i obrazovanje, budući se tri zgrade grade oko samog Centra, te hoće li se i oni pridružiti tužbi stanara i zaštiti svojih prava, odnosno grada jer je riječ o gradskoj imovini.

-Na čestici u Zagrebačkoj ulici predviđena je izgradnja tri stambene zgrade, četiri stana i poslovni prostor. Čestica se dijeli na tri dodatne čestice. Po Zakonu o gradnji kad imate više od deset nekretnina koje su susjedne ili kad je neprikladna dostava, dozvoljen je javni poziv na uvid. U ovom slučaju na susjednoj čestici imamo više od 50 stanova, znači više od 50 suvlasnika, i u tom slučaju također ide javni poziv za uvid. Javni poziv je objavljen elektronski, po zakonu i na njega se nitko nije odazvao. Prema tome mi smo građevinske dozvole izveli i postale su pravomoćne.- pojasnila je pročelnica Upravnog odjela za provedbu dokumenata prostornog uređenja i građenja, Lana Kotrman.

Vijećnika Šemberu zanimala je i energetsku obnova škole Nikole Hribara jer je, ističe, od predviđenih 8,2 milijuna kuna koji su trebali stići iz EU fondova stiglo svega 3,2 milijuna kuna. Pita gdje je nestalo pet milijuna kuna. Odgovor bi trebao dobiti pisanim putem.

Ima li grad obrtnika, poduzeća koji mogu odraditi vrijedne poslove, kao npr. reciklažno dvorište i što Grad čini da pomogne svojim poduzetnicima da se prijave na takve natječaje, zanimalo je Igora Horvačića (HSS).

-Iskreno ne znam odgovr postoje li takvi poduzetnici, ali sve ovisi o postupcima javne nabave. Svi koji mogu izvoditi takve radove preporučujem da se jave. – poručio je pročelnik Dubravko Katulić.

Vijećnik Željko Stanilović osvrnuo se na projekt Aglomeracije u Lukavcu, gdje je ističe naznačeno da je završeno 96 posto radova s čime se ne slaže. Pitao je postoji li nadzor nad tim radovima, gdje je deponij materijala, rupe koje su otvorene nisu osigurane…

-Tih 96 posto je prema projektu kolektora, slažem se da nisu svi radovi izvedeni do kraja. Nadzor svakodnevno obavlja svoj dio posla.- pojasnio je novi predsjednik Uprave VG Vodoopskrbe Krunoslav Višić.

Stanilović ovim odgovorom nije bio zadovoljan, te je tražio pismeni odgovor i očitovanje nadzora.

Obzirom na jučerašnju informaciju o nekoliko zaraženih nastavnica u Osnovnoj školi Eugena Kumičića, vijećnik Mladen Arapović tražio je izvješće Stožera Civilne zaštite Grada Velike Gorice na koji način se provode epidemiološke mjere u predškolskom i školskom sustavu grada.

– U stalnoj smo komunikaciji sa stožerom Zagrebačke županije i Nacionalnim stožerom. Sve mjere koje su donešene po pitanju sustava za koji pitate, naložilo nam je resorno Ministarstvo i mi se toga držimo, nemao većih poteškoća. Istina, u nekim ustanovama se dogodilo da imamo pozitivne osobe, međutim, postoji jasan protokol po kojem se postupa. Odgovorni ljudi u tim ustanovama na vrijeme su reagirali i sukladno protokolu obavili sve što treba. Naši vrtići, a i nastavni procesi i dalje normalno funkcioniraju. – istaknuo je Ervin Kolarec.

Je li potpisan ugovor o izvršenju mjerenja kvalitete zraka u Donjoj Lomnici, te kada mogu očekivati rezultate, zanimalo je vijećnika Milivoja Dijaneževića (HDZ). Također,  zatražio je da mjerenja budu u vrijeme rada asfaltne baze.

-Zatražena je ponuda, ali još uvijek čekamo odgovor. Nadam se da bi s današnjim danom to trebalo biti dostavljeno. Moramo vidjeti iznos te ponude i imamo mogućnost da to odradimo ove godine, tako da se nadam da će to  kroz narednih mjesec dana biti riješeno. – odgovorila je pročelnica Gordana Mikulčić-Krnjaja.