Prijava

Vaša prijava

Tako nam je grah pao !

[]

Na recikliranom imanju Zelene mreže aktivističkih grupa u Vukomeriću traje dvodnevni trening „Tako nam je grah(is)pao!“. Nakon obilaska imanja na obroncima Vukomeričkih gorica, polaznici treninga danas su naučili kako prepoznati najpoznatije sorte graha u Hrvatskoj, kako klijaju i čime se prirodno mogu tretirati protiv nametnika, te zašto su tradicijske sorte bolje od uvoznih.

– Neke sorte su teško dostupne, možete ih naći na nekim tržnicama ili kod starijih stanovnika koji u svojim vrtovima još uvijek njeguju stare sorte. Tako da danas ljudi ne konzumiraju sorte kao što je grah Tetovac, Kukuruzar, Dan-noć, Puter ili Biser…one su zbog uvoza iz Kanade i Kine potisnute. Nažalost u Hrvatskoj nema uzgajivača tih starih sorti na velikim površinama ali ni programa zaštite i oplemenjivanja.“ – naglasila je  ZMAG- ova asistentica na programu Društvene banke sjemena Marija Zrnić.

Suvremene sorte i hibridi, naime, sadrže manje minerala u odnosu na stare sorte koje su se prilagodile našem podneblju i iz tla uzimaju više nutrijenata. Osim toga, grah iz vlastitog vrta bolji je i ukusniji od onog kojeg možemo naći u supermarketima, a do našeg lonca je prošao put dug i nekoliko tisuća kilometara. Inače, Društvena banka sjemena je jedan od ZMAG-ovih projekata čiji je glavni cilj doprinijeti očuvanju lokalnih i tradicijskih sorti sjemena, ali i obnovi onih “izgubljenih” za buduće generacije. Do sada je prikupljeno četiristotinjak različitih sorti povrća, mahunarki cvijeća i aromatičnog bilja.


Dan ružičaste vrpce u Velikoj Gorici