Prijava

Vaša prijava

Osnovna škola Novo Čiče dobila svoju sunčanu elektranu

[]

Velika Gorica ovih je dana dobila svoju prvu sunčanu elektranu za proizvodnju električne energije za vlastite potrebe, i to na krovu Osnovne škole Novo Čiče. To je prva u nizu elektrana koje se planiraju postaviti na krovove zgrada javne namjene Grada Velike Gorice.

Ukupna vršna snaga sunčane elektrane je 50 kW, za što je na krovištu škole na metalnu potkonstrukciju ugrađeno 210 fotonaponskih modula. Očekivana godišnja proizvodnja električne energije sunčane elektrane je 60,02 kWh. Vrijednost projekta je 278.980 kuna, a s 40 posto iznosa sufinancira ga Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Škola u Novom Čiču izabrana je za prvi objekt za postavljanje solarnih panela zahvaljujući aplikaciji “Velika Gorica Solarni grad”. Naime, u prosincu 2016. godine DOOR (Društvo za oblikovanje održivog razvoja) je, u sklopu projekta Solarno mapiranje Velike Gorice, predstavilo aplikaciju koja prikazuje potencijale goričkih krovova, od višestambenih zgrada u urbanom dijelu naselja Velike Gorice do javnih zgrada na cijelom administrativnom području Grada.

– U daljnjoj razradi Projekta, analizirani su potencijalni objekti te je provedena analiza putem aplikacije kojom se prati potrošnja energije i vode u zgradama javnog sektora. Nakon navedenih analiza, OŠ Novo Čiče pokazala se najadekvatnijom za postavljanje prve sunčane elektrane – kažu iz Grada Velike Gorice.

Inače, OŠ Novo Čiče od prvog dana rada ima grijanje na pelete, od 2017. godine ima i status Eko škole, a prva je postavila i učionicu na otvorenom.

– Navedenim načinom razvoja, Škola svojim primjerom odgaja buduće generacije da budu osjetljive po pitanju okoliša. Elektrana je spremna za rad te se samo čeka da HEP da zeleno svijetlo za priključenje u pogon – zaključili su iz Grada Velike Gorice.