Prijava

Vaša prijava

Jesenski dan u Buševcu uz kestenijadu, utrku traktor kosilica i promociju starinskog kalendara

[]

Kestenijada, utrka traktor kosilica i promocija Turopoljskog starinskog kolendara za 2021. leto. Za svakog ponešto, a sve je osmislila udruga Moj Buševec. Subota će stoga zasigurno okupiti velik broj Buševčana, ali i njihovih gostiju na jednom mjestu – na Trgu seljačke sloge iza Etno zadruge Buševec. Sve počinje u 15 sati.

– Već sedmu godinu zaredom organiziramo Kestenijadu, a osim kestena, posjetitelji će moći probati i kolače od kestena te mošt koji mi u udruzi sami pripremamo – kazao je Danijel Rožić, predsjednik udruge Moj Buševec, te dodao kako su nadogradili i svoju 2. utrku traktor kosilica “Tur Challenge”.

Natjecatelje će tako na stazi dočekati neki noviteti.

– Osim semafora koji će označavati start utrke, postavit ćemo i dodatne prepreke pa će i sama utrka biti zanimljivija. Do sad se prijavilo 10-ak natjecatelja, ali prijave traju i dalje – ispričao nam je Rožić.

Već šest godina članovi udruge Moj Buševec izdaju i zidni kajkavski kalendar, a ove godine motivi su dijelovi Turopolja.

– Namjera je da se iz zaborava izvuku i sačuvaju stari kajkavski nazivi mjeseca, dana i blagdana, koje noviji naraštaji slabo poznaju. Dok još uvijek mnogi ljudi znaju kad je Vuzem, Velika i Mala Meša, Mlado leto, Štefajne ili Ivanuš, teže je kad treba odgonetnuti što su to i kada Trojaki, Križevo, Marejne, Kralevo, Malo Miholje, Mrtvi god, Rodešovo ili Drobna dečica. Sve su to nekad bili uobičajeni nazivi u svagdašnjoj uporabi – pojasnili su iz udruge.