Prijava

Vaša prijava

Korak naprijed za uređenje jezera Čiče: Sastali se predstavnici Grada, udruge i Hidrela

[]

O rješavanju situacije na jezeru Čiče u utorak su razgovarali v.d. gradonačelnika Ervin Kolarec, predsjednik udruge Jezero Čiče – Turopoljsko more Alan Šembera, pročelnica gradskog Upravnog odjela za urbanizam i zaštitu okoliša Gordana Mikulčić te direktor tvrtke Hidrel Gordan Jelušić. Kao prihvatljivo rješenje definirali su model bez izmjene UPU-a (urbanističkog plana uređenja) jezera, u kojem će Hidrel sanirati Čič Bič i dio prema veslačkom klubu.

– Sastanak je prošao u izrazito pozitivnom ili konstruktivnom ozračju. Hidrel će u slijedećih dva tjedna pripremiti idejno rješenje sanacije Čič Biča, i to podijeliti u vremenske faze: koji dio će sanirati u roku godine, dvije godine, tri… i tako do sanacije cijelog svog dijela jezera. Tako će se dio po dio jezera vaditi iz rudarske koncesije i pretvarati u sportsko rekreativni centar kako je definirano UPU-om grada Velike Gorice – kazao je Šembera.

Na slijedećem sastanku će stručni timovi Grada i udruge analizirati Hidrelovo idejno rješenje. Zadnji korak, objasnio je Šembera, treba biti trojni sporazum u kojem će grad omogućiti Hidrelu dobivanje lokacijske dozvole i nesmetani nastavak posla na dijelu jezera.

– Paralelno s tim aktivnostima grad mora naručiti geodetski snimak drugog dijela jezera, Velkoma u stečaju, kako bi se utvrdile dubine, pokosi, tj. nivo devastacije koje je Velkom ostavio iza sebe. To je osnovni preduvjet za pokretanje izvanredne sanacije tog dijela jezera, te potencijalno dobivanje EU sredstava – kazao je Šembera te komentirao kako su svi sudionici sastanka pokazali su iskrenu i konkretnu podršku projektu te preuzeli inicijativu za daljnje korake.