Prijava

Vaša prijava

Što goričke umirovljenike najviše veseli i tišti, govori Vera Šebrek, predsjednica Udruge umirovljenika Grada Velike Gorice

[]

Umirovljenici su kategorija stanovništva koja u velikom broju slučajeva teško živi, ima mala primanja, ali su oni koji redovito podmiruju svoje obveze, najmanje se žale, vrlo su aktivni i imaju bogat društveni život. Ove godine pandemija koronavisusa i njih je kao i sve nas ostale malo ograničila u druženjima, ali svi se zajedno nadamo da će to što prije proći.

Razgovarali smo s predsjednicom Udruge umirovljenika Grada Velike Gorice, Verom Šebrek koja nam je otkrila što naše umirovljenike najviše tišti, ali i veseli, kako udruga funkcionira u ovim izazovnim uvjetima i još puno toga.

Dvije godine je gospođa Šebrek na čelu ove Udruge gdje je predložena za predsjednicu jer je vrlo otvorena i ambiciozna, a prije mjesta predsjednice bila je član izvršnog odbora. Nije nimalo dvojila i prihvatila je tu funkciju.

– Ovo je najveća Udruga u Zagrebačkoj županiji, brojimo trenutno oko 2930 članova, imamo 27 podružnica. Bilo nas je 28, ali nažalost Dubranec se zatvorio jer nema dovoljno ljudi, pa su se oni pripojili podružnici u Lukavcu. – kaže Šebrek.

Iako naziv to govori, umirovljenici uopće ne miruju, a pogotovo ne oni koji su odlučili biti podrška svim ostalima kao gospođa Vera. Ističe da si je postavila puno zadataka.

– Nastojimo osigurati termalno liječenje našim članovima, ljetovanja, nabaviti ogrjev za zimu, organiziramo druženja, hodočašća, izlete…Sve što naše umirovljenike zanima. Osiguravamo im jabuke za zimu, posjećujemo bolesne i nemoćne.

Da se umirovljenici jako vole družiti, potvrdila je i naša sugovornica, te istaknula kako im to svima ove godine jako nedostaje. Podsjetila je da su zadnje druženje imali 11.ožujka kad su obilježili Dan žena. No, kako kaže strpljivi su i očekuju da će sve to popustiti i da će se moći družiti.

Bez obzira na koronu, puni su planova za 2021. godinu jer je riječ o izbornoj godini za sve podružnice. U razgovoru sa svojim članovima uočila je i  mnoge probleme. Žale se kako se o njima jako malo brine po selima.  Kaže kako su im vrlo male božićnice u odnosu na druge, puno manje gradove. Voljeli bi kad bi od Grada mogli dobiti neke popuste koje bi mogli iskoristiti na raznim mjestima. U gradu je bazen, pa kad bi se omogućilo da ga barem jednom tjedno mogu koristiti bez naknade. Tu je i pitanje Doma za starije i nemoćne. Kako ističe sve što imaju je privatno.

– Razgovarala sam o tome s gradonačelnikom, no, nažalost gradovi više ne rade domove, nego županije. I sve skupa ide izuzetno teško. Mi nismo politički orijentirani i možemo vrlo malo učiniti, a stranke umirovljenika koje postoje ne čine gotovo ništa za našu populaciju.

Kako je Vera Šebrek dvije godine predsjednica Udruge umirovljenika Grada Velike Gorice pitali smo je čime se može pohvaliti u svom radu.

-Svakako moram izdvojiti organizaciju jubilarnih 25. Susreta umirovljenika Zagrebačke županije, prošle godine u Parku dr.Franje Tuđmana, a koji su trajali dva dana. Ugostili smo 27 udruga iz Zagrebačke županije, što znači oko 2500 sudionika. Bila je to predivna manifestacija.  U rujnu smo svojim korisnicima omogućili odlazak na talasoterapiju u Crikvenicu, što je udruga sufinancirala s iznosom od 54 tisuće kuna.

Skromni su naši umirovljenici, pa ih i male stvari čine sretnima.

– Zadovoljni su što organiziramo ljetovanje, otplaćuju to na rate kao i liječenje u Top termama Topusko. Ove godine smo imali nabavku ogrjeva za zimu, također na rate. Nisu ih ni otplatili, a ogrjev je isporučen.

Nema svaka podružnica iste potrebe, grad je jedno, okolna sela su drugo, kaže Šebrek.

– Sad smo se uključili u jedan projekt za koji bi sredstva trebali dobiti iz Europske unije. Grad je nositelj zajedno s Udrugom Mobbing, a mi ćemo biti korisnici. Tu će biti savjetovanja, s pravnog, socijalnog i medicinskog stajališta. Također, tu će biti i gerontodomaćice koje će brinuti, svaka po pet ili šest korisnika. Projekt bi trebao zaživjeti sljedeće godine.

Kako postoji 27 podružnica, treba vidjeti koliko je članova zainteresirano za gimnastičke vježbe jer se ljudima ne putuje u Veliku Goricu iz okolnih mjesta, pa bi se tako nešto moglo organizirati u društvenim domama. Osigurali bi tko bi im održavao treninge i opremu.

Puno je umirovljenika invalida koji nisu ni svjesni koja su njihova prava i kako ih koristiti.

– Ne znaju kako doći do invalidske iskaznice koja im može puno pomoći. Kad negdje idu oslobođeni su plaćanja npr.boravišne pristojbe. Nema ih tko uputiti, pokušat ću naći način da im svima pomognemo.

Planova za sljedeću godinu je puno, kako smo već pisali održavat će se godišnje izborne skupštine podružnica umirovljenika, očekuje se i odabir destinacije za sedmodnevno ljetovanje, te destinacije za trodnevni odmor, trebat će sklopiti i novi ugovor o nabavci drva, bit će tu i predavanje o zdravstvenim problemima umirovljenika. Planira se i domjenak povodom Valentinova, te predavanje “Ne nasilju nad starijima”. Bit će tu i domjenak povodom Dana žena, realizacija termalnog liječenja u toplicama…I ovo su vjerovali ili ne samo planovi za prva tri mjeseca, no napravljen je plan za cijelu godinu.

A bez obzira na razne udruge, svi mi trebali bi se malo osvrnuti oko sebe i ako je potrebno pomoći ljudima oko sebe, pogotovo onima starije životne dobi, jer, prije ili kasnije svi ćemo jednog dana ostariti i zasigurno ne bismo voljeli biti prepušteni samima sebi.