Prijava

Vaša prijava

Sprema li se u Gorici nova desna koalicija?

[]

Političke stranke počele su slagati svoje kandidate za lokalne izbore u svibnju iduće godine. Još nitko nije javno istaknuo kandidata, ali o nekim savezima već se može naslutiti. MOST Velike Gorice u utorak je na društvenoj mreži objavio fotografiju na kojoj su koordinator MOST-a Zagrebačke županije Ivan Bekavac te član Domovinskog pokreta Zvonimir Lovrić, koji je bio i na Škorinoj listi za 6. izbornu jedinicu na parlamentarnim izborima. Na fotografiji su pozirali nakon što su zapalili svijeće uoči spomendana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje. Kako će u petak i službeno biti osnovan ogranak Domovinskog pokreta Miroslava Škore Velika Gorica koji će, pretpostavka je, voditi upravo Lovrić, moglo bi se dogoditi da gorički HDZ dobije ozbiljnog protivnika ujedinjenjem ovih dviju stranaka. A hoće li im se pridružiti i treći?

Također, klubu vijećnika MOST-a u Gradskom vijeću nedavno se pridružio i Lucijan Maslać iz goričkog HSP-a. On je nakon uhićenja gradonačelnika Barišića izišao iz koalicije s HDZ-om, a u kojoj je Pravaški savez (HSP i HČSP) od prošlih lokalnih izbora. Za Maslaća to znači kako će na sjednicama Gradskog vijeća imati više vremena za obrazlaganje svog mišljenja te raspravu o točkama dnevnog reda, a znači li to i neki savez između ove dvije stranke, saznat ćemo, vjerujemo, uskoro.

Inače, na parlamentarnim izborima Domovinski pokret zaokružilo je gotovo 12 posto Goričana, a Most njih gotovo 11 posto. HSP je na parlamentarnim izborima osvojio manje od 1 posto glasova, ali su na prošlim lokalnim izborima prošli nešto bolje – za Gradsko vijeće Pravaški savez (HSP i HČSP) dobio je 5,54 posto glasova.

Pitanje je mogu li MOST, Domovinski pokret, HSP i, vjerojatno, HČSP ugroziti HDZ i uzeti dovoljan broj glasova. Izborna utakmica postat će zasigurno još puno zanimljivija prije nego što dobijemo odgovore na ovo i sva druga pitanja.