Prijava

Vaša prijava

Nagrade Grada Velike Gorice ove će godine dobiti 13 pojedinaca i društava

[]

Grad Velika Gorica i ove će godine dodijeliti javna priznanja zaslužnim pojedincima ili društvima koji su se istaknuli u svom djelovanju. Nagrade Grad dodjeljuje 13. prosinca, na Dan grada, no ove godine 13 nagrađenih svoje nagrade neće primiti na pozornici. Ipak, treba spomenuti tko su najzaslužniji pojedinci koje još, na sjednici Gradskog vijeća 7. prosinca, trebaju potvrditi i vijećnici.

Za Povelju Grada za životno djelo predložen je Miljenko Rojc-Braco, koji je već 50-ak godina aktivan u gospodarskom, političkom, društvenom, kulturnom i svim drugim segmentima života Velike Gorice. Osnivač je Obrtničke zadruge VE-GO i OPZ Velika Gorica, bio je čelnik Kinološkog društva Velike Gorice, predsjednik Upravnog odjela za gospodarstvo Grada, član izvršnog odbora NK Radnik te je jedan od osnivača Turističke zajednice Grada Velike Gorice.

Za Nagradu Grada Velike Gorice s likom Franje Lučića predložen je Tomislav Mirko Špoljar, glazbenik i profesor u Umjetničkoj školi Franje Lučića. On se istaknuo brojnim uspjesima, a posebno je značajan njegov doprinos u kulturi koji je ostvario kao umjetnički ravnatelj VG Brass festivala. Sa svojim učenicima Špoljar je do danas osvojio 135 domaćih i međunarodnih nagrada. Član je ocjenjivačkog suda na mnogobrojnim domaćim i inozemnim glazbenim natjecanjima.

Također, za istu nagradu predložena je i gospođa Verica Krajnović, mag. logopedije koja je u lokalnoj zajednici radila na mnogim projektima za unapređenje odgoja i obrazovanja djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom. Krajnović je i osnivačica te voditeljica Udruge za unapređenje odgoja i obrazovanja Velike Gorice.

Nagradu Grada Velike Gorice s likom Franje Lučić atrebala bi dobiti i Udruga pripadnika 153. brigade HV-a Velika Gorica. Osnovana s ciljem očuvanja i širenja istine o ratnom putu pripadnika velikogoričke brigade, udruga organizira brojne aktivnosti i čuva uspomene na sve poginule pripadnike.

Za nagradu je posthumno nominirana Anka Šafran, koja je bila aktivna sudionica društvenih i humanitarnih akcija, aktivna članica KUD-a Nova zora, a djelovala je i kroz Društvo žena te DVD Donja Lomnica.

Nagrada Grada Velike Gorice s likom Nikole Škrlca Lomničkoga, trebala bi se dodijeliti posthumno i Kreši Hubaku i Stjepanu Kosu.

Krešo Hubak poznat je kroz svoje političko djelovanje. Osim toga, bio je dugogodišnji predsjednik DVD-a Mraclin. Pod njegovim zapovjedništvom početkom Domovinskog rata okupila se Narodna zaštita.

Stjepan Kos bio je lovac, aktivist, političar, dugogodišnji ravnatelj Srednje strukovne škole Velika Gorica, a obašao je niz dužnosti na gradskoj, županijskoj i državnoj razini. Bio je i strastveni kolekcionar knjiga, etno-predmeta, dokumenata, numizmatičar.

Za nagradu Grada Velike Gorice Krčka vrata predloženi su dr.sc. Željka Mačak Šafranko, Mladen Čunčić i Ivan Palčić.

Željka Mačak Šafranko rođena je u Zagrebu, a odrasla u Velikoj Gorici. Ova mlada znanstvenica jedna je od najuspješnijih molekularnih biologinja u Hrvatskoj, a prva u Hrvatskoj je uspjela uzgojiti virus Sars-Cov-2 i tako dala važan doprinos u istraživanju tog opasnog neprijatelja za zdravlje čovjeka.

Mladen Čunčić, diplomirani inženjer građevinarstva koji je, stoji u obrazloženju prijedloga za nagradu, kroz svoj rad kao pročelnik gradskog Upravnog odjela za komunalne djelatnosti, promet, izgradnju i geodetske poslove dao važan doprinos izgradnji mnogobrojne komunalne infrastrukture. Istaknuo se i u društvenom životu, posebice mjesta Kuče.

Ivan Palčić iz Vukovine doživio je tešku prometnu nesreću u kojoj mu je trajno ozlijeđena leđna moždina. No, on i dalje aktivno živi, bavi se poljoprivredom, sportom i sudjeluje na različitim natjecanjima.

Nagrada Grada Velike Gorice Zlatna turopoljska podgutnica trebala bi ove godine doći u ruke Josipa Škofa, dugogodišnjeg kroničara Velike Gorice. Njegove fotografije obajvljene su u brojnim medijima i publikacijama, a tako Škof promovira Veliku Goricu.

Za nagradu Turopoljsko srce predložena je glazbenica i humanitarka Marija Šapina. Organizirala je mnoge akcije pomoći za liječenje djece s malignim oboljenjima, ali i drugim akcijama za obitelji slabijeg imovinskog stanja, osoba starije životne dobi i slično.

Ista nagrada dodijelit će se i Civilnoj zaštiti Grada Velike Gorice zbog angažmana i rada na pomoći ljudima tijekom pandemije Covid-19. Posebno se to odnosi na članove Stožera, pripadnike DVD-ova, djelatnika velikogoričkog Crvenog križa i njihove volontere koji su posebice u prvom valu pandemije riskirali svoje zdravlje kako bi pružili pomoć potrebitima.