Prijava

Vaša prijava

S rugvičke farme stiže mlijeko u još jedan mljekomat u gradu

[]

Farma obitelji Pandek iz Rugvice Velikogoričanima je omogućila kupnju svježeg kravljeg mlijeka na još jednom mljekomatu u gradu. Nakon onog postavljenog u blizini zgrade Srednjih škola prije pet godina, stigao je i novi kod Doma zdravlja. – Moja obitelj se proizvodnjom mlijeka bavi već više od 10 godina i ponosan sam na naše rezultate. Usprkos teškim periodima i naša tvrtka PA-VITA i dalje je uspješna, te se nadam se da će naša proizvodnja uz pomoć Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Republike Hrvatske opstati i biti još bolja. – kazao je vlasnik farme Kristijan Pandek, koji inače živi u Sesvetama i svakodnevno putuje na svoju farmu u Rugvicu, gdje ga čeka 145 muznih krava i njihov podmladak. – Upravo je u tijeku modernizacija farme, odnosno proces mužnje se digitalizira čime ćemo moći proizvoditi više, a proizvodnja će biti jednostavnija i lakša. – smatra Pandek.

Upravitelj mljekarsko stočarske zadruge “Proizvodi sela” Darko Pavičević prigodom otvorenja mljekomata naglasio je kako je ovo treći mljekomat tvrtke PA-VITA koja godišnje proizvode preko milijun litara mlijeka. – Potpore su velika pomoć našim mljekarima, bilo lokalne i regionalne, pa tako i one koje odobri ministarstvo. U direktnu prodaju mlijeka putem mljekomata Zadruga “Proizvodi sela” krenula je 2014. godine i ovo nam je šesnaesti samoposlužni aparat. Naime, petnaest je mljekomata i jedan siromat. Naši mljekari bore se s nelojalnom konkurencijom, što ne zaslužuje ni jedan proizvođač jer na tržište stavlja svježe i visokokvalitetno domaće mlijeko. – poručio je Pavičević.

-Meni je kao ministici nadležnoj za poljoprivredu, izuzetno važno znati koje probleme imaju proizvođači mlijeka koji sudjeluju u ovakvom tipu kratkih lanaca opskrbe. – naglasila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković, te dodala kako je uočila da mljekomati nisu dovoljno prepoznati u Hrvatskoj i da njeno ministarstvo ima prostora za unapređenja njihovog rada.  – Ovo je najkvalitetnije mlijeko koje možete kupiti, ne samo u Hrvatskoj već i u Europskoj uniji, koje prolazi najstrože laboratorijske analize. I ne samo mlijeko. Tu su i domaća jaja i druge namirnice koje rastu na hrvatskim poljima i farmama, a čija je kvaliteta neupitna upravo zbog kratkog puta dolaska na vaš stol. Kupujući hrvatsko pomažemo našim poljoprivrednicima i jedemo zdravu i kvalitetnu hranu. – zaključila je ministrica.

Inače, 85 posto ukupne godišnje proizvodnje mlijeka tvrtke PA-VITA obitelji Pandek otkupljuje hrvatska industrija mlijeka, dok se preostalih 15 posto distribuira u mljekomate.