Prijava

Vaša prijava

Kravarsko: Crkva u ruševinama, stigao i premijer

[]

Nakon današnjeg snažnog potresa s epicentrom neposredno pored Petrinje uništena je crkva Uzvišenja sv. Križa u Kravarskom. Večeras je pred ruševinu crkve stigao premijer Andrej Plenković u pratnji župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića, dogradonačelnika Velike Gorice Ervina Kolarca i načelnika općine Kravarsko Vlade Kolarca. Na prizor razrušenog crkvenog zdanja malo tko ostaje ravnodušan.

 

– Velike su štete, obišli smo i Petrinju, Sisak, Glinu i Pokupsko. Pomoći ćemo koliko možemo svima. Ljudske žrtve su velike, kao i one materijalne. Tražimo opcije na sve načine kako bi pomogli ljudima na tom području i procijenili koliki su razmjeri šteta. Izražavam duboku sućut obiteljima koje su danas izgubile svoje najmilije. – rekao je premijer.

Na području Zagrebačke županije su dvije ozlijeđene osobe i to ovdje u Kravarskom, a tu je i materijalna šteta koja nije velika kao u epicentru. No, već sutra kreće procjena na području Kravarskog, Pokupskog, Velike Gorice, Jastrebarskog i Zaprešića. – Bit će pomoći i iz Europske unije, a najvažnije je sada da ljudi noć ne provedu na otvorenom. Sada radimo na tome da svi kojima je potrebno dobe topli smještaj. – kazao je župan Kožić.

Crkva je pretrpjela najveće oštećenje u općini Kravarsko i potrebna je višegodišnja obnova, no šteta je nastala i na stambenim objektima. – Stručnjaci građevinari su, prema prvim procjenama, rekli da je šteta prevelika za obnovu. Bojim se da ćemo crkvu morati srušiti do temelja i nanovo izgraditi. – komentirao je načelnik općine Kravarsko Vlado Kolarec.