Prijava

Vaša prijava

Šembera upozorio na odrone na jezeru Čiče, evo što o tome kažu iz Grada

[]

Zbog razornih potresa, prvo ‘zagrebačkog’, s sada i ovoga s područja Petrinje, zabrinutost je iskazala Udruga Jezero Čiče – Turopoljsko more i njezin predsjednik Alan Šembera. U svom priopćenju medijima u ponedjeljak su istaknuli kako stalno upozoravaju na potrebu da se saniraju pokosi nastali zbog nekontroliranog iskapanja šljunka na jezerima Čiče i Vukovina.

Foto: Udruga Jezero Čiče – Turopoljsko more

– Trese se gotovo svaki dan, a razorni potres uništio je crkvu u Kravarskom udaljenu samo 15 kilometara od jezera Čiče! U Velikoj Gorici i okolici uočljiva su oštećenja, a ono što nas je jako zabrinulo su novi odroni koji su se desili na jezerima Čiče i Vukovina za vrijeme potresa prošli tjedan. Prema priloženim Odronilo se preko 30 metara obale te je na dnu završila i ribarska kućica. Odron se desio na sjeverozapadnom dijelu jezera. Planirana izgradnja novog pročistača, znatno većeg od postojećeg, gotovo na samoj obali jezera, kroz prizmu zadnjih razornih potresa u našoj okolici, postavlja pitanje smisla i održivosti takve
odluke – kazao je Šembera te zatražio hitan sastanak s v.d. gradonačelnikom Velike Gorice Krešimirom Ačkarom kako bi ‘dogovorili i koordinirali daljnje aktivnosti: hitan izlazak nadležnih službi na izvid, kako bi se utvrdili razmjeri odrona i devastacija na jezeru Čiče i jezeru Vukovina, izradu geodetske snimke jezera Čiče te što hitniji početak sanacije jezera Čiče’.

– Vrlo je neodgovorno u ovom trenutku govoriti ovakve stvari i plašiti građane. Naravno da ćemo reagirati čim struka kaže da postoji opasnost. Adresa za ovakve navode nisu mediji nego Stožer civilne zaštite i postoje telefoni na koje se takve stvari trebaju dojaviti. Nadam se samo da iza svega ne stoji politička i populistička priča. Nisam jutros stigao provjeriti mail jer sam bio s mještanima Cerovskog Vrha i Velike Bune te pomagao onima kojima treba, ali svakako ćemo reagirati kako god bude potrebno čim to struka kaže – kazao je v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar koji je za ove navode udruge, kaže, saznao iz medija.