Prijava

Vaša prijava

Zbraja se šteta nakon potresa: Dvorac Lukavec čeka statičara, najviše stradala crkva u Dubrancu…

[]

U potresu 29. prosinca oštećene su brojne kulturne i vjerske te ostale javne ustanove na području Velike Gorice, ali i okolnih općina. Neke od njih čeka obnova, a o svemu je danas izvijestio Stožer civilne zaštite Grada Velike Gorice.

Muzej Turopolja pretrpio je znatna oštećenja. Dva dimnjaka morali su ukloniti vatrogasci, a napuknuća i oštećenja vidljiva su i na prvom katu. Muzej nije otvoren za posjetitelje, a djelatnici rade u prizemlju. Statičari su utvrdili kako je zgrada Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica sigurna za upotrebu, ali još ne prima korisnike. Sigurna je i Gradska knjižnica. Zgrada Doma kulture Galženica također ima oštećenja i napuknuća, ali knjižnica radi. Dosta je oštećenja i na tornjevima na Starom gradu Lukavcu, a i napuknuća na svodovima. Ovdje je zabranjen prilaz te je potreban hitan pregled statičara.

– Najviše je stradala crkva u Dubrancu. Kapelica Sv. Kate u Dubrancu je razrušena. Ima oštećenja i na crkvama u Vukovini, Mraclinu i navještenju Blažene Djevice Marije gdje je izvršen statički pregled. Sve spomenute crkve trebaju pregled statičara kako bi se procijenila potencijalna opasnost – kazao je pročelnik Upravnog odjela za kulturu Zvonko Kunić.