Prijava

Vaša prijava

U 2020. veći broj prometnih nesreća. Najčešći uzrok neprilagođena brzina

[]

464 puta u protekloj godini gorička policija je izlazila na teren zbog prometnih nesreća. Godinu ranije, na našem je području bilo 428 prometnih nesreća što je povećanje od gotovo šest posto u 2020. godini. No, unatoč većem broju nesreća, ono što se nije promijenilo je broj smrtno stradalih. Kao i 2019., u prošloj su godini u prometu poginule tri osobe, pokazuje to prometna statistika Policijske postaje Velika Gorica. U 2020. godini za 19 posto je porastao broj teško ozlijeđenih osoba, a u padu je broj prometnih s lakše ozlijeđenim osobama. Ukupan broj ozlijeđenih osoba je u padu za gotovo 17 posto.

Najčešći uzrok prometnih nesreća je brzina neprimjerena uvjetima na cesti. Upravo je to bio uzrok 80 prometnih nesreća, odnosno njih 17 posto. Slijedi ga oduzimanje prednosti, koje je uzrok 71 prometne nesreće. Što se pak vrste prometnih nesreća tiče, najčešće su to bila slijetanja s ceste te bočni sudari.

U prošloj godini pješaci su sudjelovali u ukupno 15, a godinu ranije u 19 prometnih nesreća, kažu iz policije. U 2020. godini nije bilo poginulih pješaka. Manji je i broj ozlijeđenih, za 42 posto, dok je broj teško ozlijeđenih, a bilo ih je troje, isti kao i 2019. Lako ozlijeđenih je 50 posto manje. U 2020. godini 26-ero djece je sudjelovalo u  prometnim nesrećama, što je za 13 posto manje nego 2019. godine.

Veći broj prometnih u kojima su sudjelovali biciklisti

Tijekom 2020. godine bilo je 16 nesreća u kojima su sudjelovali motociklisti i mopedisti, što je za 1 više nego godinu ranije. U protekloj godini u nesreći nije poginuo niti jedan mopedist (u 2019. godini statistika je zabilježila jednog smrtno stradalog mopedista) , a broj teško ozlijeđenih je isti kao i lani. Ukupan broj ozlijeđenih mopedista je manji za 20 posto, ali je veći broj ozlijeđenih motorista. Samo je jedan vozač mopeda skrivio prometnu nesreću u protekloj godini.

Broj prometnih nesreća vozača bicikala je u povećanju za 122 posto. U 2020. godini policija ih je zabilježila 20, dok je 2019. godine taj broj bio devet. U povećanju je i broj ozlijeđenih biciklista. Jedan je biciklist smrtno stradao, pet ih je teško ozlijeđenih, a 14 je završilo s lakšim posljedicama.

U protekloj godini 56 posto veći je i broj prometnih nesreća u kojima je jedan od sudionika pod utjecajem alkohola. U gotovo istom postotku ga prati i broj ozlijeđenih u nesrećama u kojima je netko bio alkoholiziran. U prometnim nesrećama sa smrtnom posljedicom prošle je godine život izgubila jedna osoba, dok je 2019. tako život izgubilo dvoje ljudi. Prošle je godine bilo 26 prometnih nesreća u kojima su brzina i alkohol u korelaciji, dok ih je godinu ranije bilo 27.

Policija je vodila evidenciju i najčešćih prometnih prekršaja. U odnosu na 2019. godinu, u 2020. ih je pet posto manje. Čak 53 posto prekršaja čini prebrza vožnja, a slijedi ga vožnja pod utjecajem alkohola koji čini gotovo 15 posto prekršaja. Dodajmo i kako je policija zabilježila i povećanje broja prekršaja korištenja mobitela u vožnji i vožnje pod utjecajem alkohola.