Prijava

Vaša prijava

Novo lice Gorice dr. Ivan Bekavac govori o aktualnoj situaciji vezanoj uz potrese, otvara pitanje gradske tržnice, te predstavlja planove za razvoj poljoprivrede

[]

Za sada jedini istaknuti kandidat za gradonačelnika Grada Velike Gorice na predstojećim izborima u svibnju je dr.Ivan Bekavac (MOST). Danas se predstavio slušateljima City radija u prvoj u nizu emisija “Novo lice Gorice”.

Ivan Bekavac je liječnik anesteziolog u Klinici za dječje bolesti Zagreb, ujedno je koordinator MOST-a Zagrebačke županije, posljednjih pet godina politički je aktivan.

-Goričanin sam zadnjih 45 godina, išao ovdje u školu, odrastao i živim tu, i namjeravam tu ostati, te odraditi u Velikoj Gorici i moj drugi dio života.

Kako ističe želio bi živjeti u Gorici kakvom je on zamišlja, a to je Gorica prosperiteta, prilika, budućnosti i boljeg života nego ga danas živimo. Također, vjeruje da će jesen 2021. zabilježiti kao vrijeme nove prilike za ovaj grad, gdje ćemo svi zajedno osjetiti o čemu govori.

Bekavac se osvrnuo i na aktualno stanje vezano uz situaciju s potresom.

-Tražim nastavak redovitih tjednih pregleda ovlaštenih stručnjaka, kao i javnu objavu svih izvješća o stanju i uporabljivosti zgrada i ustanova javne namjene, dok god traje opasnost i ugroza od potresa na području grada Velike Gorice na mrežnoj stranici gorica.hr. Naime svjedočimo svakodnevnim potresima s epicentrima u blizini grada, a sigurnost zgrada javne namjene ne smije biti teretom iskusnog oka djelatnika, korisnika ili posjetitelja, već to treba biti organizirani pristup s minimalnom mogućnošću propusta u pravodobnom prepoznavanju ugroze.

S današnjim danom započelo je drugo obrazovno razdoblje za dio učenika osnovnih i srednjih škola, a u današnjem razgovoru, naglasak je na Osnovnoj školi Eugena Kumičića koja je danas, bez obzira na oprečne izjave oko oštećenja otvorila svoja vrata za učenike razredne nastave.

-Dio izvješća gradske uprave koji se odnosi na sigurnost zgrade Osnovne škole Eugena Kumičića objavljen u srijedu različit je od objave jučer u četvrtak, kad je utvrđeno kako nije ugroza sigurnosti samo u dijelu sportske dvorane iste škole nego i u drugom dijelu zgrade škole. A danas je započeta nastava u dijelu zgrade oštećenom potresom, a nakon provedene sanacije tijekom proteklog vikenda. Stoga je opravdano javno objaviti izvješća kako bi svi zainteresirani pravodobno mogli prepoznati ugrozu i alarmirati gradske službe. – ističe Bekavac.

Kampanja dr. Ivana Bekavca kreće s jednom važnom gospodarskom granom, a riječ je o poljoprivredi. Kako ističe, potrebna je inventarizacija poljoprivrede Velike Gorice.

-Velika Gorica danas ne zna kojom poljoprivrednom proizvodnjom raspolaže, stoga je nužna inventarizacija kako bi se mogle donijeti funkcionalne poljoprivredne politike:

-koliko hektara pojedine poljoprivredne proizvodnje na godišnjoj razini imamo?

-koje tehnološke razine su one?

-koje povrtlarske, voćarske, stočarske i dr. proizvodnje imamo u gradu?

-kakav je doprinos pojedinih poljoprivrednih grana gradskom proračunu?

-koliko stanovništva direktno živi od poljoprivredne proizvodnje?

Na osnovu tih podataka je moguće onda donijeti racionalne odluke kakvu poljoprivredu želimo i kakvu poljoprivrednu politiku želimo provoditi.- pojašnjava Bekavac.

Ovdje se postavlja i pitanje gradske tržnice.

-Gradska tržnica je ključan element provedbe poljoprivredne politike našeg grada iz nekoliko razloga jer je ona prostor okupljanja i gradskog života, poveznica ruralnog i urbanog dijela Velike Gorice, mjesto na kojem se konkretizira suživot poljoprivrede i stanovništva grada, odnosno afirmacija poljoprivrede Turopolja.

Trenutni prostor tržnice onemogućava ostvarenje punog potencijala kojeg gradska tržnica kao element gradskog života zahtijeva. Nova lokacija na kojoj bi se intenzivirao gradski život, ostvarilo povezivanje ruralnog i urbanog prostora te afirmirala poljoprivreda Turopolja ključan je odabir kojeg treba riješiti čim ranije imajući u vidu strateške ciljeve koji bi ta lokacija trebala zadovoljavati. Tržnica nikako nije samo mjesto na kojem se prodaje voće i povrće! – poručuje Bekavac.

Razvoj poljoprivrede Velike Gorice vidi kroz postavljanje kratkoročnih i dugoročnih ciljeva o čemu više možete poslušati OVDJE.