Prijava

Vaša prijava

Krešimir Ačkar u Saboru o posljedicama potresa na velikogoričkom području

[]

Na jučerašnjoj sjednici Sabora zastupnici su raspravljali o Vladinom prijedlogu da se Zakon o obnovi od potresa na području Zagreba te Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije proširi i na područje Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije teško stradale u razornom potresu od 29. prosinca 2020. Prema predloženim izmjenama, Fondu za obnovu proširuje se nadležnost na Sisačko-moslavačku i Karlovačku županiju, a država na potpomognutom području, na kojem je proglašena katastrofa, u cijelosti osigurava financiranje obnove one nekretnine u kojoj stanuje vlasnik ili njegovi srodnici.

U raspravi je sudjelovao i v.d. gradonačelnika Velike Gorice i saborski zastupnik, Krešimir Ačkar koji je u svoj raspravi skrenuo pozornost na goričko područje.

– Od 29. prosinca u fokusu javnosti opravdano je Sisačko-moslavačka županija jer je najteže nastradala, no nažalost izgubljeno je i sedam života. Puno manje spominje se Zagrebačka županija i moja Velika Gorica. Ona srećom nije imala ljudskih žrtava, ali materijalna šteta je jako velika. Ovaj zakon je ključan u rješavanju našeg problema – kazao je sa saborske govornice Krešimir Ačkar istaknuvši kako je na goričkom području šteta prijavljena na 851 stambenom objektu, pri čemu je šest obiteljskih kuća u potpunosti neupotrebljivo, a 23 su privremeno neupotrebljive za stanovanje.

No, nisu stradale samo obiteljske kuće. Neupotrebljivi su škola i župna crkva u Dubrancu, a privremeno je neupotrebljiva školska dvorana Osnovne škole Eugena Kumičića, kao i Stari grad Lukavec.

– Zbog brze intervencije Vlade prvih dana kada se pomoglo Zagrebačkoj županiji s 10 milijuna kuna, a s ovih dana 5 milijuna kuna, završavamo povratak naših sugrađana na njihove parcele u montažne kuće. Tim sredstvima lakše smo podnijeli to breme. Ovim Zakonom mi u potpunosti rješavamo probleme za 29 obitelji s područja grada koje su ostale bez svojih sigurnih kuća. Sretni smo i zahvalni dragom Bogu što smo manje stradali od drugih pogođenih sredina ovim razornim potresom. Završavam ovu raspravu u nadi da je ono najgore iza nas i da nas više nikada neće zadesiti tako jak potres ili katastrofa – nastavio je Ačkar, zahvalivši svima koji su pomogli u tim teškim trenucima.

Dodajmo i kako je problem škole u Dubrancu Ačkar aktualizirao još dan ranije na aktualnom prijepodnevu u Saboru.