Prijava

Vaša prijava

FOTO Uklanjanjem zvonika započela obnova crkve Navještenja Blažene Djevice Marije

[]

Zvonik crkve Navještenja Blažene Djevice Marije oštećen je u razornom potresu 29. prosinca. Pojavila su se puknuća koja su poremetila statiku i nosivost tornja te su radnici danas morali ukloniti kapu zvonika kako bi uskoro mogli započeti sanaciju cijelog tornja.

– Snimili smo stanje nakon potresa. Morali smo skinuti toranj da rasteretimo konstrukciju kako bi mogli pristupiti sanaciji zvonika. Šteta je dosta velika iako se izvana tako ne čini – kazao je Juraj Vugrinović, iz tvrtke Gradel d.o.o. te voditelj radova na sanaciji zvonika na crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije.

Radovi na sanaciji crkve trajat će tri do četiri mjeseca.

– Ovo je emotivan trenutak za sve Velikogoričane. Uklanjanje kupole je jedan od prvih zahvata koji će se na njoj morati napraviti. Dobro je da se tako brzo rješavaju stvari. Već danas popodne ćemo s našim župnicima, ne samo Navještenja Blažene Djevice Marije gospodinom Koprivcem, nego i dekanom Đurom Sabolekom, otići kod pomoćnice ministrice kulture Mikec gdje ćemo dogovoriti daljnje korake i sredstva kako bi se što prije obnovile sve naše crkve i kapelice kojih je ukupno četiri – kazao je v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar te napomenuo kako će u obnovi sudjelovati i restauratori te konzervatori budući da se radi o spomenicima kulture.

27.1.2021. – Velika Gorica – Skidanje tornja Župe Navještenja Blažene Djevice Marije koji je oštećen u potresu. Foto: Petra Rožić/Cityportal.hr

Osim kape zvonika, s crkvenog tornja su skinuta i zvona te satovi koji će također biti obnovljeni.

Vjernici na mise trenutno odlaze u Pastoralni centar Nazaret, a graditelji i statičari će procijeniti kada će se ponovno moći vratiti u svoju crkvu.