Prijava

Vaša prijava

MOST-ovci kritizirali gradsku COVID-19 potporu: To je zakašnjela i palijativna mjera

[]

Simbolično, na terasi zatvorenog kafića, jutros je kandidat MOST-a za gradonačelnika Velike Gorice Ivan Bekavac kritizirao gradski javni poziv za dodjelu potpore mikro i malim poduzetnicima pogođenima pandemijom koronavirusa.

– Planirana potpora je zakašnjela i palijativna mjera za stotinjak velikogoričkih ugostitelja, te druge mikro i male poduzetnike koji trpe najveći teret korona-krize i za njih i njihove obitelji jednokratna potpora od nekoliko tisuća kuna nije i ne smije biti jedino rješenje. Dakle, 97 posto velikogoričkih poduzetnika pripada kategoriji mikro i malih poduzetnika kojima je namijenjen program potpore iz okvira raspisanog natječaja. Svega pet poduzetnika u našem gradu udovoljava kriteriju naziva srednjeg ili velikog poduzetnika. Riječ je o više stotina poduzetnika koji imaju mogućnost aplicirati na natječaj i možda udovoljiti uvjetima. Kako bi ostvarili pravo pristupiti natječaju dužni su prikupiti i priložiti barem 7 ispunjenih obrazaca i dokumenata od kojih bi većinu iole uređen digitalni grad treba imati na klik osobnog računala – kazao je Bekavac, a u nastavku se osvrnuo i na FINA-ino izvješće o poslovanju tvrtki u Hrvatskoj u 2019. godini, u kojem se navodi kako su gorički poduzetnici po ukupnim prihodima i neto dobiti šeti u Hrvatskoj, osmi po broju zaposlenih te kako je Velika Gorica na devetom mjestu po broju poduzetnika.

– Znamo li kako na području našega grada posluje 1.768 poduzetnika te da je to tek polovina broja poduzetnika grada Osijeka, trećina Rijeke ili petina Splita, te da je npr. ekonomski pokazatelj „investicije u novu dugotrajnu imovinu“ gotovo dvostruko većeg iznosa negoli u gradu Splitu ili Rijeci, jasno je gdje treba tražiti razloge uspjeha velikogoričkih brojki. Potrebno je demistificirati te teatralne ekonomske scenarije i kazati kako polovinu prihoda poduzetnika Zagrebačke županije ostvaruje tek nekoliko srednje velikih i velikih poduzetnika sa sjedištem na području grada Velike Gorice koji nisu osobito pogođeni posljedicama korona-krize, a tek nekoliko tisuća kuna potpore ostvariti će brojni mikro i mali poduzetnici slomljeni ili na rubu bankrota – kazao je Bekavac.

13.2.2021. Velika Gorica – Konferencija za medije MOST-a Velike Gorice. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Na kraju su MOST-ovci dali i nekoliko prijedloga koji bi, po njihovom mišljenju, dali pozitivne gospodarske rezultate. Predložili su da se napravi analiza te smanji, a po mogućnosti i ukine prirez. Žele i da se ukine porez na potrošnju koji, tvrde, dodatno otežava poslovanje ugostitelja kao napogođenije skupine poduzetnika u ovoj korona-krizi. Neke od mjera za oporavak gospodarstva koje predlažu su i snižavanje cijena komunalnih uskuga te povoljan najam gradskih prostora i ugostiteljskih terasa.

– Tražimo ozbiljne gospodarske iskorake. Među ostalim, potrebno je osmisliti i potaknuti Crowdfunding kampanje u sklopu investicija za poticaj oporavka gospodarskih aktivnosti te staviti u funkciju gospodarske zone koje zjape prazne. I zadnje, možda i najvažnije, transparentno i zakonito poslovanje javnih i gradskih tvrtki, te iskorjenjivanje kriminala, pogodovanja i nepotizma iz gradske uprave te uprava gradskih tvrtki. Nisu rješenje samo jednokratne pomoći s vremena na vrijeme, nego ozbiljan gospodarski zaokret koji će u konačnici spasiti velikogoričke male poduzetnike od bankrota i ovisnosti o pomoći grada – zaključio je Bekavac.