Prijava

Vaša prijava

Školskoj knjižnici u Pokupskom Pučko otvoreno učilište darovalo knjige

[]

Pučko otvoreno učilište Velika Gorica posjetilo je potresom pogođenu Osnovnu školu Pokupsko, koja je ove godine proslavila 180 godina rada. Tom prilikom su Dražen Kurilovčan, voditelj odjela kulture i Stipo Bilić, voditelj izdavaštva, tamošnjoj knjižnici uručili donaciju izabranih naslova Biblioteke Albatros. Knjige je preuzela Štefica Facko Vrban, ravnateljica škole, istaknuvši kako će one obogatiti biblioteku škole te će ih učenici sa zanimanjem čitati.

– Želja nam je bila u “Godini čitanja” razveselite male čitatelje i unijeti malo vedrine u živote tamošnjeg stanovništva – kazali su iz Pučkog otvorenog učilišta.

Inače, iz škole su gostima otkrili kako je inicijativu za gradnju pokrenuo župnik Ivan Kralj 1834. godine, a gradnja je započela 1839. Sav crijep i cigla izrađivani su na biskupskom imanju u Brkiševini. Nakon prvog snažnog potresa 1909. godine, učitelj Antun Arnold, koji je u školi radio 44 godine otvorio je veliku knjižnice s 1.000 naslova te poštanski ured koji je radio prije nego onaj u Velikoj Gorici. Naime, Pokupsko je tada bilo vrlo razvijeno s obzirom na to da se nalazi između dva velika grada Siska i Karlovca i dok su robe putovale plovnim putem, odnosno rijekom Kupom, Pokupsko je imalo veliki značaj.

U potresu 29. prosinca koji je bio doista jak, škola je pretrpjela oštećenja, no nakon sanacije štete, krenula je s nastavom 18. siječnja.