Prijava

Vaša prijava

Ribočuvari dobili legendarnu Ladu Nivu kojom će čuvati okoliš i vode na goričkom području

[]

Osim što se bave ribolovom te promoviraju i razvijaju ribolov kao sport, Sportsko-ribolovna udruga Odra iz Velike Gorice aktivna je i u zaštiti prirode. Posebno se to odnosi na prijavu i prevenciju nastanka divljih odlagališta otpada. Kako bi ribočuvarima posao gospodarenja vodom na cijelom velikogoričkom području, od željezničkog mosta na Jakuševu do mjesta Ruče (izuzev jezera u Vukovini), ali i posao zaštite prirode bio što jednostavniji, v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar u srijedu im je predao ključeve gradske Lade Nive. Ovim automobilom lakše će obavljati svoje zadatke.

– Osim sportskog ribolova i natjecanja, nama je izuzetno bitan okoliš i zdrava priroda. Ribočuvarska služba će ovim vozilom danonoćno obilaziti teren i uz ribolovne prekršaje, pokušavat će ‘uloviti’ one koji stvaraju divje deponije ili barem alarmirati službe kako bi izmjestili deponije. Sve je više divjih deponija i zagađivanja prirode, pa smo krenuli s ozbiljnim akcijama. Među najvećim akcijama za koju su građani mogli čuti je Od izvora do mora, na kojoj smo osvojili prvu i treću nagradu. Osim toga, imamo i našu akciju s Gradom Velika Gorica – Zelena čistka, koju ćemo imati i ove godine – kazao je Ognjen Cahun, predsjednik Sportsko-ribolovne udruge Odra Velika Gorica koja gospodari s nešto više od 500 hektara vode na goričkom području.

Osim toga, udruga će vozilo koristiti i kako bi obišla lokacije i napravila fotografije kojima će promovirati ljepote našeg kraja.

10.3.2021. V.d. gradonačelnika darovao ŠRU Odra ključeve Lade Nive. Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Ovom gestom želimo zahvaliti našoj najbrojnijoj udruzi u Velikoj Gorici. Ova udruga broji 800 članova, a izuzetno su aktivni. Da bi divlja odlagališta postala stvar prošlosti, potrebni su upravo ovakvi jaki ljudi i volonteri koji neprestano rade i trude se očuvati ono što nam je majka priroda podarila. Mi kao Grad moramo prepoznati i podržati ovakav aktivizam – kazao je Ačkar te dodao kako je upravo zbog toga Grad udrugu podržao i na način da im financira plaću za jednog dodatnog ribočuvara.

10.3.2021. V.d. gradonačelnika darovao ŠRU Odra ključeve Lade Nive. Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr