Prijava

Vaša prijava

Dvije godine, 30 radionica, 13 volonterskih akcija… Evo kako je izgledao projekt EdUTOPIJA 21

[]

Konferencijom posvećenoj temi obrazovanja za održivu budućnost, koja će se održati u subotu, 27. ožujka, obilježit će se završetak provedbe edukacijskog projekta Zelene mreže aktivističkih grupa (ZMAG) EdUTOPIJA 21 – stvaramo održivu budućnost. Događanje će se održati od 10 do 13.30 sati u Centru za posjetitelje Velike Gorice, a bit će ga moguće uživo pratiti putem Facebook i YouTube kanala ZMAG-a.

– Na putu stvaranja odgovornijeg i održivijeg društva, uloga obrazovanja od posebne je važnosti. Škole su središte zajednice i odgajaju generacije koje dolaze – one stoga mogu i trebaju biti pokretači i nositelji održivog razvoja koji kreiraju lidere održive budućnosti. Tako to vidi projekt EdUTOPIJA 21 – stvaramo održivu budućnost koji svojim edukativnim programom i participativnim pristupom osnažuje djecu i mlade da postanu aktivni građani koji će se znati odnositi prema izazovima 21. stoljeća, s osjećajem solidarnosti i odgovornosti prema svojoj lokalnoj zajednici, ekosustavima planeta i budućim generacijama – kažu iz ZMAG-a.

Projekt EdUTOPIJA 21 – stvaramo održivu budućnost je zamišljen kao inicijativa za bolje razumijevanje i korištenje održivog razvoja u svakodnevnom životu mladih i lokalne zajednice. EdUTOPIJA 21 pruža znanja, vještine i vrijednosti koje su potrebne građanima za poboljšanje kvalitete života, pridonoseći tako razvitku svjesnog, aktivnog i odgovornog građanstva. Na inovativan i praktičan način razvija znanja i kompetencije djece i mladih o održivom razvoju, kao i znanja i kompetencije odraslih za unaprjeđenje održivog razvoja. Istovremeno, potiče participativan pristup – umrežavanje, suradnju i angažman lokalne zajednice, djece i mladih, učitelja i roditelja, škola i organizacija civilnog društva – s ciljem osmišljavanja, pokretanja i provođenja suradničkih inicijativa i projekata koji doprinose poboljšanju kvalitete života lokalne zajednice i ostvarivanju ciljeva održivog razvoja.

Tijekom dvije godine trajanja projekta provedeno je ukupno 28 predavanja i 30 radionica za učenike, 7 obrazovnih modula za učitelje, nastavnike, predstavnike lokalne uprave i roditelje, 6 radionica rješavanja problema u lokalnoj zajednici, 13 volonterskih akcija te brojne druge aktivnosti.

Projekt se provodi u suradnji s Gradom Velikom Goricom i sedam škola na području Velike Gorice: OŠ Eugena Kumičića, OŠ Novo Čiče, OŠ Eugena Kvaternika, OŠ Eugena Kvaternika – PŠ Lukavec, OŠ Eugena Kvaternika – PŠ Dubranec, OŠ Vukovina – PŠ Rakitovec i OŠ Vukovina.

Projekt je financiran kroz Švicarsko–hrvatski program suradnje koji provodi Ured za udruge Vlade RH kroz poziv Osnaživanje doprinosa organizacija civilnoga društva obrazovanju za održivi razvoj za unaprjeđenje ekonomske i socijalne kohezije.


Terenska nastava - Klagenfurt i Minimundus