Prijava

Vaša prijava

Novi život betonske nemani: Raj za grafitere i svadbene fotke postaje – tvornica!

[]

Ne tako davno dio grada koji počinje tamo nakon Galženice, a završava prije željezničke pruge, mogao se smatrati – periferijom. Je, bila je tu jedna od najvećih osnovnih škola u državi, cijela naselja, generacije Goričana tu su odrastale, ali sve je djelovalo nekako uspavano, kao kvart u koji rijetko zalaze oni koji ondje ne stanuju.

A onda je niže po Kolodvorskoj, u srcu dijela grada o kojem je riječ, niknuo ogromni Konzum. I sve je odmah nekako živnulo. Preko ceste je ubrzo izgrađen Vulkalov centar, pa autopraonica, jedan hotel, drugi, vrtić… U samo nekoliko godina cijeli je taj dio Gorice doslovno procvjetao, grad se proširio u svakom smislu, došla je i nova prometnica, počele se graditi moderne zgrade…

I valjda jedino što je ostalo po starome danas je jedna masivna nakupina betona, građevina za koju valjda svi Goričani znaju, ali nitko ne zna zašto je takva, zapuštena i napuštena, koja je (bila) njezina svrha i zašto se nešto po tom pitanju ne učini. Pretvorilo se to mjesto u pravi raj za grafitere, koji su se tu neometano mogli izražavati, a njihova umjetnost je u kombinaciji sa zubom vremena i masom betona stvarala ambijent koji je brojnim goričkim mladencima poslužio kao kulisa za “cool” svadbene fotografije. Nasred livade, zaboravljeno i naizgled odbačeno mjesto, nekako šarmantno u toj zapuštenosti…

Međutim, i tome dolazi kraj! Ovaj će prostor, koji se prostire na više od 30.000 kvadrata, konačno dobiti svoju konkretnu namjenu. Ubrzo će se na mjestu napuštene i oronule građevine izgraditi moderan objekt s gospodarskom namjenom, kojeg će okruživati uređeni i dotjerani zeleni pojas.

Kako smo uspjeli doznati, zemljište je već kupljeno, a nakon malo “kopanja” došli smo i do odgovora na pitanje tko je novi vlasnik. Tvrtka se zove Modepack, trenutačno je locirana u Zagrebu (Odri), a u projekt preseljenja u Veliku Goricu, u novi pogon, zagrizli su vrlo ozbiljno.

– Možemo potvrditi da smo kupili zemljište i građevinu o kojoj je riječ – uljudno su iz tvrtke odgovorili na upit, ispričavajući se što u ovom trenutku javnosti ne mogu iznijeti nešto više podataka.

– U ovom trenutku možemo reći da ćemo preurediti i u funkciju dovesti građevinu i okolni prostor, a u realizaciju ćemo krenuti čim bude moguće. S više informacija izaći ćemo u sljedećih mjesec dana, nakon što cijela dokumentacija bude završena. Također, nakon preseljenja u planu su i nova zapošljavanja – dodali su iz tvrtke.

Bespuća interneta kažu da se Modepack bavi proizvodnjom visoko kvalitetne ambalaže svih vrsta s e-Commerce primjenom, da više od 90 posto proizvodnje ide u izvoz, ali i da se baziraju na recikliranim materijalima i vode veliku brigu o okoliša. Što je dobar dodatak tome da će se otvoriti radna mjesta, da će cijeli dio grada biti ljepši i funkcionalniji…

To pogotovo vrijedi nakon što su se pojavile informacije kako je kupljeno i zemljište odmah pokraj ovoga, na koje će doći zasad nepoznata tvrtka. Neslužbeni izvori kažu da će se između ta dva zemljišta raditi i nova prometnica, koja bi se nastavljala na već pripremljeni priključak nedaleko novog centra Hrvatske pošte, okruživali bi je drvoredi i biciklistička staza, dok je u sljedećoj fazi u planu i izgradnja stambene zgrade na dijelu livade bližem postojećoj cesti.

Ukratko, dosad neiskorišteni dio grada dobit će konkretnu funkciju i puno ljepšu vizuru. Čekamo nove vijesti…