Prijava

Vaša prijava

Fotograf Bojan Mrđenović izložbom u Galeriji Galženica ispričat će priču o toplicama

[]

U petak, 16. travnja u 19 sati, u Galeriji Galženica se otvara samostalna izložba fotografa Bojana Mrđenovića ”Toplice”, kojom predstavlja višegodišnje fotografsko istraživanje (2011. – 2020.) u kojem bilježi procese društvene brige i njege kroz sustav lječilišnih toplica. Kustosica izložbe je povjesničarka umjetnosti Josipa Lulić. Izložba je koproducirana u suradnji Galerije Galženica iz Velike Gorice i Gradske galerije Striegl iz Siska.

Bojan Mrđenović svojim objektivom od 2011. godine istražuje kompleks Daruvarskih toplica, izgrađen 1980. na mjestu toplih termalnih izvora poznatih još iz antičkog doba.

– Toplice su prostor skrbi zajednice: mjesta gdje bolesnici dolaze na rehabilitaciju, ali i gdje se vikend-posjetitelji zabavljaju, prijatelji susreću, a djeca uče plivati. Zbog svoje društvene funkcije, toplice u vrijeme kasnog kapitalizma djeluju izglobljeno. U svijetu koji se galopom približava potpunoj komodifikaciji, posebno u sferama zabave, zdravstva i turizma, Mrđenovićeve fotografije djeluju fantazmagorično. Istovremeno, toplice su stvarne i opipljive: ispunjene su ljudskim tijelima, radom koji omogućava njihovo funkcioniranje, materijalnošću arhitekture – stoji u najavi izložbe.

Foto: Bojan Mrđenović

Kroz izložbu će se posjetitelji provesti i prostorom toplica, interijerom i eksterijerom, mijenjajući rakurse, primjećujući detalje i sklapajući cjelinu.

– Ipak, kada god pomislimo da smo iščitali određenu poruku ili ideju kojom možemo jednostavno obuhvatiti izložbu, već će nas iduća fotografija ili njen detalj demantirati: na svaki pokušaj omeđivanja fotografije odgovaraju interpretativnim viškom koji uvijek usmjerava pogled negdje drugdje. Ove su slike prepune unutarnjih napetosti, supostojećih suprotnosti – fotografije dijalektike. Izložba Toplice potiče na promišljanje samog promatranja stvarnosti, odnosa rada i konzumacije, pitanja o tome što je zapravo javni prostor, ili činjenice da je priroda uvijek ujedno i konstrukt. Koristeći mogućnosti i potencijale intrinzične formi fotografije, Bojan Mrđenović postavlja okvir za estetsku spoznaju, zacrtavajući novu dimenziju i kvalitetu teorijskim i političkim temama – kažu iz Galerije Galženica.

Izložba se može razgledati do 7. svibnja, a ulaz je besplatan.

Foto: Bojan Mrđenović