Prijava

Vaša prijava

Ačkar: Evo što je sve napravljeno u četiri mjeseca od kada sam preuzeo dužnost gradonačelnika

[]

V.d. gradonačelnika Krešmir Ačkar preuzeo je vođenje grada prije točno četiri mjeseca. Vrlo brzo naše područje zadesio i katastrofalan potres, koji je prouzročio velike materijalne štete. O turbulentnom vremenu u kojem je preuzeo vođenje grada te o svemu što je u posljednjih četiri mjeseca radio, danas je na konferenciji za medije izvijestio javnost.

– Uz sanaciju posljedica potresa, prva četiri mjeseca obnašanja dužnosti gradonačelnika obilježili su i uspješna suradnja s Vladom RH, ministarstvima i državnih poduzećima, opsežan program asfaltiranja i uređenja prometnica, izgradnja novih vrtića, potporne mjere poduzetnicima koji su pretrpili gubitke uslijed pandemije COVID-a 19, te dodatne aktivnosti na podizanju kvalitete življenja u našem gradu – kazao je Ačkar.

Suradnja s Vladom i ministarstvima

Ačkar je posebno istaknuo dobru suradnju s Vladom i resornim ministarstvima u periodu od kada je postao v.d. gradonačelnika. Među ostalim, s ministrom rada i mirovinskog sustava Josipom Aladrovićem dogovorio je financiranje izgradnje doma za umirovljenike, dok je s ministrom prometa Olegom Butkovićem i direktorom HŽ Infrastrukture dogovorio uređenje željezničkog kolodvora. Osim toga, tu su i 21,2 milijuna kuna koje je Gorica osigurala iz EU fondova za izgradnju Poduzetničkog inkubatora.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Visoke cijene grijanja možda su i ponajveći problem za građane koji žive u stambenim zgradama. Rješavanje tog problema jedan je od prioriteta Gradske uprave zbog čega smo s predsjednikom Uprave HEP Toplinarstva dogovorili velike investicijske zahvate na toplinskom sustavu i prenamjene postojećih toplana. Dogovor ćemo formalizirati idućih dana potpisivanjem Sporazuma između Grada Velike Gorice i HEP Toplinarstva – kazao je Ačkar i podsjetio kako će grad dobiti i 5,4 milijuna kuna za razvoj biciklističke infrastrukture.

– U proračunu smo osigurali 2,2 milijuna kuna za potpore poduzetnicima koji su bili najviše pogođeni mjerama uslijed pandemije COVIDa – 19. Ovih dana završen je prvi natječaj kroz koji će biti podijeljeno ukupno 813.000 kn, a uskoro će biti raspisan i novi natječaj. Donijeli smo odluku o oslobađanju od plaćanja poreza na potrošnju, oslobađanju od plaćanja komunalne naknade, oslobađanje od plaćanja za korištenje ugostiteljskih terasa, pravo na proširenje ugostiteljskih terasa, oslobađanje od plaćanja zakupnine za poslovne prostore – podsjetio je v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar.

Za održavanje i izgradnju prometnica 52 milijuna kuna

– Dovršena je izgradnja Miošićeve ulice, izgrađen je dugo očekivani nogostup u Rakarju gdje je asfaltirana i Tercelova ulica. Lukavec je dobio nogostup kroz Tratinsku, Dolensku i Školsku ulicu sve do osnovne škole. Asfaltirana je i Šušnićeva ulica u Ribnici, Jandriševa na Plesu, a u Velikoj Buni novi asfalt su dobile ulica Tudina i ulica Franje Grđana. Uređeno je novo parkiralište u Šibenskoj ulici u Podbrežnici, u tijeku su radovi u Odranskoj ulici u Lomnici, a ovih dana kreću i radovi u Tomaševićevoj – nabrojao je Ačkar.

Radovi na nogostupu u Tratinskoj ulici u Lukavcu foto:Vanja Stanojević/cityportal.hr

Mjesto u vrtiću za sve

Poseban naglasak u ova četiri mjeseca Ačkar je stavio na predškolski odgoj, jer jedna od intencija Grada je mjesto u vrtiću za svako dijete.

– To nam je cilj koji želim osigurati već do kraja ove godine izgradnjom i uređenjem prostora u okolnim velikogoričkim naseljima. Izgradnja vrtića u Selnici uskoro će biti završena.Trenutno se gradi i prostor za vrtić u Maloj Buni, a dogovoreno je i uređenje prostora za vrtićke skupine u Lukavcu i Čiču – istaknuo je Krešimir Ačkar.

I još…

– Udvostručili smo iznos uskrsnica za umirovljenike, pa smo dijelili najviše uskrsnice u državi. Isto će biti i sa božićnicama i to će od sada biti standard – najavio je v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar te dodao kako su pokrenuli i akciju “Jednaki u igri” kojom će postaviti igrala za djecu s invaliditetom na dječja igrališta:”Prve sprave bit će postavljene u sklopu dječjeg igrališta u Parku dr. Franje Tuđmana”.

Osim toga, podsjetio je Ačkar, u gradskoj sportskoj zoni uređena je pumptrack staza koja je postala najatraktivniji rekreacijski sadržaj za mlade u gradu, a planira se uređenje cijelog poligona i gradnju skate staze.

– Započeli smo dugo očekivane radove na izgradnji vatrogasnog doma u Buševcu, radi se vatrogasna garaža u Turopolju, te su u tijeku radovi i na domovima u drugim naseljima. Na kraju, spomenut ću i izlazak iz tiska “Turopoljskog leksikona”, kapitalnog izdanja o turopoljskom kraju koji je djelo suradnje sa Leksikografskim zavodom Miroslav Krleža, te vas pozivam na njegovu promociju sljedeći petak ispred Muzeja Turopolja – kazao je Ačkar.

– Zahvalan sam svojim sugrađanima koji su pokazali svoje veliko srce u ovim teškim vremenima i teškim mjesecima iza nas, jer smo bili pogođeni potresom i pandemijom Covida-19 i ponosan sam što sam na čelu ovoga grada – zaključio je na kraju izvješća Ačkar.