Prijava

Vaša prijava

Brankica Žugaj predstavila mjere za provođenje održivog razvoja na području Velike Gorice

[]

Kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Ive Jelušića, zajedničkog kandidata SDP-a, GLAS-a i HSS-a, Brankica Žugaj predstavila je uoči Dana planeta Zemlje mjere za provedbu održivog razvoja u Velikoj Gorici. Radi se o okviru oblikovanja politika i strategija kontinuiranog gospodarskog i socijalnog napretka bez štete za okoliš. Žugaj je istaknula kako su neke od mjera održivog razvoja energetska upotreba biootpada te izgradnja bioelektrane, a smatra i kako je u Gorici potrebno napraviti pokazni edukacijski centar za obnovljive izvore energije, kako bi stanovništvo osvijestili za prihvaćanje ‘zelenih tehnologija’.

– Planeta Zemlja je naš jedini dom. Razvoj ne smije ugrožavati budućnost naših naraštaja. Temelj programa Ive Jelušića je sadržan u 17 ciljeva koje je agenda UN-a 2030 stavila u svoje planove. I naš grad bi trebao imati mjere održivog razvoja i potrudit ćemo se da one budu prepoznatljive – kazala je Brankica Žugaj i dodala kako edukacija o ‘zelenom ponašanju’ počinje još u vrtiću.

21.4.2021. Velika Gorica – Kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Brankica Žugaj predstavila mjere za provedbu Održivog razvoja. Foto: Suzana Majstorović/Cityportal.hr

– Vrlo nam je značajno pametno gospodarenje otpadom i posebno nam je važno kontinuirano razvijati svijest o odvajanju otpada. Danas nije dovoljno samo podijeliti materijal ili kante u tri različite boje, već je potrebno da u tim kantama bude upravo ono što treba biti. U spomenute mjere ulazi i razvoj startupova vezanih za okoliš, jačanje rada s civilnim sektorom na projektima koji su vezani uz okoliš, jačanje rada s akademskom zajednicom te moderne tehnologije u edukaciji održivog razvoja – smatra kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika.

Osim toga, Brankica Žugaj vjeruje kako bi trebalo izgraditi i centar ponove upotrebe te uvesti studijski program vezan uz okoliš ili e-learning inkubator znanja.

– U okviru centra bi se stvari reparirale, popravile i ponovno upotrijebile, a u tom procesu moguće je zapošljavanje osoba s invaliditetom – rekla je Žugaj.

Ivo Jelušić kazao je kako smatra da se često pogrešno smatra da su gospodarski razvoj i zaštita okoliša u sukobu interesa. Dodao je i kako će onemogućiti one djelatnosti i poduzetnike koji zbog uvećanja svog profita ne vode brigu o održivom razvoju.

– Čista i pitka voda, očuvana priroda i zdrav okoliš su već danas, a pogotovo sutra, izvanredan i novi gospodarski resurs kao što je nekada bila nafta – rekao je Jelušić, koji smatra da Grad Velika Gorica treba voditi više računa o pitanjima zbrinjavanja otpada, zaštite pitke vode, te da treba poduzeti konkretne korake oko zaštite i uređenja jezera Čiče.