Prijava

Vaša prijava

Domovinski pokret predstavio kandidate za zamjenike župana

[]

Domagoj Lovrić, kandidat Domovinskog pokreta za župana Zagrebačke županije, danas je u Velikoj Gorici predstavio svoje zamjenike. Damir Čičak je, kako je istaknuto, zapovjednik javne vatrogasne postrojbe grada Zaprešića, hrvatski branitelj i dragovoljaca, obiteljski čovjek s velikim iskustvom upravljanja u sustavu civilne zaštite i kriznim stanjima, dok je Antonio Marina student teologije i filozofije, “sposobni mladi čovjek sa znanjem i originalnom vizijom budućnosti”.

Na današnji dan Sv. Josipa radnika, Lovrić se osvrnuo kako je sustavni i predan rad za dobrobit cijele zajednice način razmišljanja i smjer djelovanja Domovinskog pokreta.

– Kako je Sv. Josip bio sigurnost i zaštita za svoju obitelj tako i strukture vlasti moraju dati sigurnost svim našim građanima. Dosadašnji način upravljanja društvom pokazao je visoku koruptivnost, netransparentnost, te nije dao očekivane rezultate. Zajedno našu Županiju možemo izgraditi kao pravedno, solidarno i perspektivno društvo i to na temelju iskustva stručnjaka te osobnih znanja kvalitetnih ljudi iz Domovinskog pokreta – rekao je Lovrić predstavljajući program DP-a za Zagrebačku županiju te istaknuo sljedeće teme:

– Mladi, obrazovanje i pronatalitetna politika dugoročni je smjer razvoja županije. Ciljamo na srednje i više strukovno obrazovanje u zanimanjima koja su tražena na domaćem tržištu rada, plansko zapošljavanje mladih u suradnji sa Zavodom za zapošljavanje i lokalnim gospodarstvenicima, te znatnije poticanje i potporu osobito mladih obitelji s više djece, na ostanak u Hrvatskoj. Također, administracija županije kroz svoja tijela, službe, agencije i ostale subjekte trenutno ‘terorizira’ građane svojom sporošću, pretjeranim procedurama, netransparentnim postupanjem, skupoćom. Osoba koja će biti župan ima potpuni autoritet i direktnu mogućnost promijeniti ovakav način (ne)funkcioniranja županije i s njom svih povezanih subjekata. Ako zadobijem povjerenje građana, to će biti jedan od mojih prvih poteza – obećao je Lovrić i nastavio:

– Mišljenje građana nam je bitno. Zato ćemo uključiti građane u ocjenjivanje kvalitete pružene javne usluge putem e-platforme, te prema rezultatima ocjenjivanja regulirati nagrađivanje zaposlenika službi pod ingerencijom županije.

Još jedna tema o kojoj je Lovrić govorio je i sigurnost i zaštita stanovništva.

– Sigurnost je osnova i beskompromisna potreba svake zajednice i temelj razvoja svakog društva – kazao je Lovrić, a na istu temu kandidat za dožupana Damir Čičko je dodao:

– Potres u Banovini je pokazao da se državna i županijska vlast ne znaju nositi s izazovima koje donose velike prirodne katastrofe, te da organizacija civilne zaštite postoji samo kao mrtvo slovo na papiru. Stanje sigurnosti je u katastrofalnom stanju i puka je sreća u nesreći što je potres zahvatio vrlo rijetko naseljeno područje, jer da se potres dogodio 30-ak kilometara sjevernije, posljedice bi bile višestruko gore. Postrojbe i povjerenici civilne zaštite nisu bili ustrojeni i organizirani, kao što je to slučaj operativnih snaga vatrogastva, Crvenog križa, HGSS-a, i drugih udruga građana koje se uključuju u zaštitu i spašavanje ljudi, materijalnih i kulturnih dobara i okoliša u velikim nesrećama i katastrofama i otklanjanju njihovih posljedica. U ovom potresu pokazalo se da udruge građana i dragovoljce koji su među prvima priskočili u pomoć na području Banovine,odgovorni u sustavu Civilne zaštite rastjeruju i ‘šikaniraju’ jer su nepotrebni. Povjerenici i zamjenici povjerenika civilne zaštite nisu bili uključeni niti aktivirani kao glavna karika i poveznica u pružanju i postupanju te davanju informacija ugroženom i stradalom stanovništvu. U mandatu sadašnjih vladajućih struktura u Županiji u potpunosti ih se zanemarivalo i nisu se gotovo nikako provodile

Na temu gospodarskog razvoja osvrnuo se kandidat za dožupana Antonio Marina.

– Prioritet ćemo staviti na najmanje razvijene općine i gradove za koje ćemo predložiti brojne olakšice i potaknuti investitore na ulaganje. Županija raspolaže s mnogo novaca (preko 1,2 milijarde kuna) koji nisu pravično i ravnomjerno raspodijeljeni. Pritom ponajprije mislimo na prometnice i ostale bitne (vodovodne i kanalizacijske) infrastrukture koja su nužan preduvjet za gospodarski razvoj. Osobiti naglasak ćemo staviti na čiste industrije i tehnologije, te na male poljoprivrednike (OPG-ove), kojima je nužno pomoći oko lakšeg plasmana domaćeg proizvoda na tržište. Pritom osobito mislimo na plasman zdravih domaćih proizvoda s naših polja direktno u školske kuhinje, umirovljeničke domove, te ostale javne, gradske ili općinske institucije.

U odnosu na trenutno stanje u Županiji Marina je naveo sljedeće podatke:

– Kada govorimo o gospodarstvu u Zagrebačkoj županiji iz evidencije HGK 2016. godine zajedno s Zagrebom i Zagrebačkom županijom ostvaruje se otprilike oko 39.4% hrvatskog bruto domaćeg proizvoda, od toga samo 5.8% iz Zagrebačke županije, a iz Zagreba 33.6%. U ovim statistikama vidimo koliko onda Zagrebačka županija zaostaje za razvijenim Zagrebom. Poduzetničke zone nisu sve prostorno uređene, nemaju sređene imovinsko pravne odnose, nisu komunalno opremljene, nemaju upravljanje razvojem. Tehnološka infrastruktura i sustavno korištenje znanja i tehnologija su također slabo razvijeni unutar Zagrebačke županije.

Kao neka od projektnih rješenja koja nudi tim Domovinskog pokreta Marin je naveo postrojenje za biokompostiranje i pretvaranje u električnu energiju. Takvi Primjeri su već dostupni u Americi, ali i u Beču, gdje se biomasom, ali i bioplinom proizvodi električna energija.

Za kraj, kandidat Domovinskog pokreta za župana Zagrebačke županije predstavio je i slogan kampanje.

– Naš slogan je “Razmišljaj domovinski i pokreni se”, što je osnovna ideja i Domovinskog pokreta, otvoreno, moralno i čestito razmišljanje te uključivanje cijele zajednice procese stvaranja programa i pronalaska rješenja. Uključivi smo za sve koji žele raditi na dobrobiti naše zajednice, sve koje vole svoju domovinu, koji cijene tradicionalne moralne vrijednosti. U Domovinskom pokretu nema mjesta sebičnosti pojedinaca, isključivosti i elitizmu – zaključio je Lovrić.