Prijava

Vaša prijava

Ačkar: Krenuli smo s postavljanjem fotonaponskih modula na zgrade

[]

Grad je započeo s postavljanjem fotonaponskih modula na zgrade u svom vlasništvu. Sunčana elektrana na krovu Osnovne škole Novo Čiče prvi je takav gradski projekt, a realiziran je uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Puni iznos ulaganja iznosio je 278.980 kuna bez PDV-a te je Grad uložio 60 posto, odnosno 209.167,50 kn sa PDV-om, dok je ostalih 40 posto sufinancirao Fond.

Na krovištu škole ugrađeno je 210 fotonaponskih modula, a očekivana godišnja proizvodnja električne energije sunčane elektrane je 68 kWh, što će dovesti do smanjenja CO2 emisija za približno 47,8 tona godišnje.

– Proizvodnja električne energije putem sunčane elektrane te potrošnja električne energije objekta prate se svakodnevno te je utvrđeno da se od puštanja u pogon elektrane, iako još nismo došli do ljetnih mjeseci i sunčanih dana u godini kada će se vidjeti njen puni potencijal, u prva dva mjeseca, ostvarila mjesečna ušteda od oko 2.100 kuna mjesečno – objasnio je v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar te dodao kako će nastaviti postavljati fotonaponske module na zgrade u vlasništvu Grada Velike Gorice.