Prijava

Vaša prijava

Ovako će izgledati budući Centar za starije osobe u Velikoj Gorici

[]

Velika Gorica u budućnosti bi mogla dobiti Centar za starije osobe. Idejni projekt, s obzirom da Grad Velika Gorica ne može biti osnivač Doma za starije osobe, v.d.gradonačelnika Krešimir Ačkar predstavio je ministru rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josipu Aladroviću.

– Posljednjih mjeseci proveli smo istraživanje koje je pokazalo potrebu da upravo Zagrebačka županija i Velika Gorica zaslužuju dobiti jedan takav sadržaj koji je do sada bio u privatnim manjim smještajima i kapacitetima, a koji nisu zadovoljavali potrebe našeg grada – rekao je Ačar te dodao kako su sve predispozicije za izgradnju Centra, a koje zahtjeva Europska unija, zadovoljene.

– Idejni projekt je već napravljen, a zemljište na lokaciji Podložnica, nedaleko Gradske sportske dvorane i Rakarja, kupljeno. Zahvaljujemo se ministru Aladroviću i njegovim suradnicima na suradnji te se nadam da će to u Velikoj Gorici, kroz naredni period biti i realizirano – dodao je Ačkar.

14.05.2021. Velika Gorica – Ministru Aladroviću prezentiran projekt budućeg Centra za starije osobe foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Upravo za izgradnju takve vrste Centara, Ministarstvo je kroz nacionalni plan oporavka i otpornosti predvidjelo oko 370 milijuna kuna.

– Ti centri imaju za svrhu povezivanje institucionalizacije i deinstitucionalizacije osoba treće životne dobi, kroz usluge dnevnog boravka, smještaja i pomoći u kući. Inače, Zagrebačka županija nalazi se u visokom prioritetu potreba za ovakvim sadržajima, a Grad Velika Gorica je najaktivnije sudjelovao u samoj pripremi sadržaja – naglasio je ministar Aladrović te pohvalio pozitivan trend brige za starije osobe u Velikoj Gorici.

– Pored COVID dodatka koji je osigurala Vlada RH, isplaćene su i uskrsnice i to je sigurno jedan vid kvalitetne suradnje i države i lokalne samouprave, ali i kvalitetan vid lokalne samouprave koja brine o najstarijim građanima i onima koji imaju najveću potrebu s obzirom na vlastita primanja. Ja sam siguran da ćemo ovaj projekt koji smo imali priliku danas vidjeti, realizirati u kratkom periodu i siguran sam uz uspješnu suradnju ćemo jedan takav sadržaj ponuditi građanima Velike Gorice – zaključio je na kraju ministar.

14.05.2021. Velika Gorica – Ministru Aladroviću prezentiran projekt budućeg Centra za starije osobe foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Prema riječima Ačkara, Centar će biti dostupan cjelokupnoj velikogoričkoj trećoj životnoj dobi gdje će moći rješavati svoje dnevne potrebe, od medicinske primarne zdravstvene skrbi do društvenog aspekta, a koji će im omogućiti dodatni standard kvalitete života. Ostali dio Centra bi bio namijenjen noćenju i cjelodnevnom boravku starijih osoba.