Prijava

Vaša prijava

Paklena subota, mjere se rekordne temperature: U Velikoj Gorici danas u 17 sati službeno izmjereno gotovo 39 stupnjeva Celzijevih

[]

toplinski val

Temperatura u Velikoj Gorici danas je plesala na granici od 40 stupnjeva Celzijevih. Automatska postaja Državnog hidrometeorološkog zavoda na zračnoj luci (koja je najbliža Velikoj Gorici) izmjerila je u 17 sati jako vrućih 38,6 stupnjeva. To znači da je živa na još vrelijem asfaltu debelo preskakala granicu od 40 stupnjeva Celzijevih, pa je naš grad, osim ujutro i ranije prijepodne, bio poprilično prazan.

Ovaj današnji rezultat mjerenja opasno se približio dosad najviše zabilježene temperaturi na zagrebačkom aerodromu, odnosno jedinom službenom mjernom mjestu DHMZ-a na teritoriji našeg grada. Službeno najtopliji dan u Velikoj Gorici bio je 24. kolovoz 2012.godine s 39,1 stupanj Celzijevih. Treba, međutim, dodati kako se službeno temperature zraka na goričkom/zagrebačkom aerodromu mjere od 1981. godine.

Ipak, ovaj toplinski val ide kraju. Danas je vrhunac, a već bi sutra trebalo biti malo lakše.

Evo prognoze DHMZ-a za nedjelju za šire zagrebačko i velikogoričko područje:

Barem djelomice sunčano i danju manje vruće, no nestabilno, pa uglavnom prijepodne, lokalno može pasti pokoji pljusak praćen grmljavinom. Puhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Najniža temperatura zraka od 19 do 21, a najviša oko 31, u okolnom gorju između 25 i 27 °C.

I meteoalarm na našem području s današnjeg crvenog, koji označava iznimno opasno vrijeme, pada na razinu žutog (potencijalno opasno vrijeme), odnosno za dvije razine.

Slijed nam pretežno stabilan ljetni tjedan s najvišim dnevnim temperaturama od 30 do 32 stupnja Celzijevih. No, u utorak popodne i navečer mogući su pljuskovi i grmljavinsko nevrijeme na našem području.

Objava Paklena subota, mjere se rekordne temperature: U Velikoj Gorici danas u 17 sati službeno izmjereno gotovo 39 stupnjeva Celzijevih pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.