Prijava

Vaša prijava

Dan osoba s Down sindromom


Dan osoba s Down sindromom obilježili smo u našoj školi u četvrtak 21.3.2024. Došli smo u školu s rasparenim čarapama da bi pokazali:

Prijateljstvo, Zajedništvo, Ljubav, Podršku i Zahvalnost.

Na prvi dan proljeća, 21. ožujka, obilježava se “Svjetski dan sindroma Down“. Taj datum (21/3) predstavlja 3 kopije kromosoma 21 koji je jedinstven za osobe s Down sindromom.
Simbol Dana sindroma Down su šarene čarape. Cilj akcije „Šarene čarape“ je da pričamo o Svjetskom Danu osoba s Down sindromom, a to se može učiniti i tako da nosimo čarape... vedro obojane različite čarape, ili čak tri čarape za tri kromosoma.
To je jako jednostavno, bez obzira jeste li kod kuće, u vrtiću, u školi, na poslu, bilo gdje. Ako vas pitaju zašto danas nosite različite čarape, recite svima da bar na ovaj način želite stvoriti jedinstveni globalni glas za zalaganje prava, inkluziju i dobrobit osoba sa sindromom Down.
Šarenim čarapama pokazuje se podrška osobama s Down sindromom da postanu ravnopravni članovi zajednice u kojoj žive.

Zašto šarene ili različite čarape?
Zato jer treba pričati o poteškoćama osoba s Down sindromom. Kada vas na poslu ili u školi ili na cesti upitaju: zašto nosiš šarene (različite) čarape? Progovorit ćete o problemima osoba s Downom i pokazati podršku. Hvala svim učiteljima i učenicima koji su se pridružili svojim radovima, a i škola je bila šarenija i još ljepša.

Milica Kolumbić-Di Giorgio, mag.educ.rehab.