Prijava

Vaša prijava

UČENICE EKONOMSKE ŠKOLE VELIKA GORICA VICEPRVAKINJE NA MEĐUŽUPANIJSKOM NATJECANJU U DEBATI ZA SREDNJE ŠKOLE KONTINENTALNE HRVATSKE


Izvrsne vijesti stižu iz Ekonomske škole Velika Gorica, naš Debatni klub „Titan“, postigao je izvrsne rezultate na Međužupanijskom natjecanju u debati za srednje škole Kontinentalne Hrvatske. U ekipnoj konkurenciji ekipa Titan I u sastavu Paula Štefančić, Ivana Spoja i Lucija Kišić osvojile su 2. mjesto i priliku za poziv na državno natjecanje u debati.

U konkurenciji pojedinačnih nastupa iz iste navedene ekipe dvije učenice su ušle u top 10 najboljih govornika turnira. Učenica Lucija Kišić osvojila je 4. mjesto, a Ivana Spoja 10.

Ekonomsku školu Velika Gorica i njihov Debatni klub „Titan“ predstavljala je još jedna ekipa kojoj je ovo bio prvi turnir u debati, Titan II“ u sastavu Kristina Ivandić Blažan, Lucija Jakovljević i Mia Prgomet koja je također postigla odličan rezultat. Mentorica ovih ekipa bila je pedagoginja mr. sc. Ksenija Vatavuk Margetić.

U Ekonomskoj školi Velika Gorica učenici već dugi niz godina mogu se uključiti u rad Školskog debatnog kluba kao izvannastavnu aktivnost koja im kroz razne aktivnosti omogućuje usavršavanje komunikacijskih vještina, razvijanje kritičkog mišljenja, jačanje istraživačkih sposobnosti, vježbanje javnog nastupa i mnoge druge vještine koje su im od velike koristi u daljnjem školovanju.

Domaćin ovog vrlo zanimljivog natjecanja bila je prošli vikend, 2. i 3. ožujka 2024., Ekonomska škola Velika Gorica. Na natjecanju je sudjelovalo 15 timova i njihovih mentora iz devet gradova: Gline, Siska, Bjelovara, Kutine, Pregrade, Virovitice, Nove Gradiške, Županje i Velike Gorice. Natjecanje se sastojalo od šest kola. Četiri kola se debatiralo na pripremljenu tezu: „ODSD patenti donose više štete nego koristi“ i dva kola se debatiralo na adhoc teze: „ODB legalizirao eutanaziju“ i „ODS da bi država trebala zabraniti kockarskim tvrtkama sponzoriranje timova i liga“.

Osim učenika Ekonomske škole Velika Gorica, ekipe „Titan I“, koji su osvojili srebro, medalje su osvojili i ekipa „Sisak II“ (Gimnazija Sisak) zlatnu medalju te ekipa „DKGVG 4“ (Gimnazija Velika Gorica), brončanu.

Ovo natjecanje bilo je mjesto gdje se moglo poslušati mnoštvo zanimljivih rasprava na navedene teze, ali i prilika za jačanje vještina argumentiranja i kritičkog promišljanja uz nezaboravna druženja sudionika natjecanja.

Ekipe Titan I i Titan II (Kristina Ivandić Blažan, Paula Štefančić, Lucija Jakovljević, Lucija kišić, Ivana Spoja, Mia Prgomet) i mentorica pedagoginja mr. sc. Ksenija Vatavuk Margetić

Viceprvakinje (Titan I: Lucija Kišić, Ivana Spoja i Paula Štefančić)