Prijava

Vaša prijava

Nova Pravila za mjesne odbore potiču netransparentnost rada te onemogućavaju vijeća da osnivaju stručna radna tijela


Grad Velika Gorica uputio je vijećima mjesnih odbora diljem Turopolja na razmatranje Prijedlog Poslovnika i Pravila Vijeća.

Na 9. sjednici Vijeća Mjesnog odbora Kuče vijećnica Ana Fabijančić izložila je izmjene u odnosu na stara Pravila. Vijećnica je utvrdila niz opstrukcija rada vijeća, prijedloga koji onemogućuju javnosti uvid u rad Vijeća te članaka u suprotnosti sa Statutom zbog čega je Gradu Velikoj Gorici uputila deset amandmana.

VIJEĆE VIŠE NE MOŽE OSNIVATI RADNA TIJELA

Prema Prijedlogu novih Pravila, vijeća mjesnih odbora više neće moći osnivati stalna i povremena radna tijela. Vijećima mjesnih odbora povremena je radna tijela bilo omogućeno osnivati radi razmatranja i stručne obrade pojedinog pitanja te izrade prijedloga pojedinog akta. Stalna radna tijela mogla su, osim pripremanja akata, predlagati vijeću rasprave te davati mišljenja i prijedloge o predmetima iz djelokruga Vijeća.

Vijećnica Fabijančić upozorila je da je ispuštanje te odredbe nejasno i u mogućoj kontradikciji s Čl. 20, kojim VMO ima osnovati povjerenstvo koje bi utvrdilo je li predsjednik vijeća zlouporabio svoj položaj, prekoračio ovlaštenja ili svojim ponašanjem naštetio ugledu pojedinog vijeća. Kako je moguće takvo povjerenstvo oformiti, pita se vijećnica, ako vijeće više ne može osnivati radna tijela, ili je to jedini slučaj u kojem je radno tijelo osnovati moguće.

U svakom slučaju, jedinice mjesne samouprave, ako izglasaju nova Pravila, više neće biti u mogućnosti osnivati stručna i neovisna radna tijela koja bi istraživala konkretne probleme kao što su Kučki most, asfaltna baza, kisikana u Rakitovcu, sustav obrane od poplava u Poljani Čičkoj itd.

ZBORU GRAĐANA VIJEĆE NEĆE MORATI PODNIJETI IZVJEŠTAJ O OBVEZUJUĆIM POSTUPANJIMA

Iz odsjeka Pravila koji određuje postupak sazivanja mjesnih zborova ispušten je stavak kojim se tijela mjesne samouprave obvezuje izvijestiti zborove građana što je poduzeto u vezi s njihovim mišljenjima i prijedlozima, prema kojima je Vijeće obvezno postupati.

Podsjetimo, Zbor mještana Kuča zatražio je od Grada Velike Gorice uvid u prethodnu studiju sanacije Kučkoga mosta. Prema novim Pravilima, VMO nije dužno izvijestiti što se po tom zahtjevu poduzelo.

Iz starih Pravila ispušten je i dio kojim je predsjednik VMO-a dužan sve donesene akte dostaviti Gradskom upravnom tijelu za mjesnu samoupravu. U novim se Pravilima ne nalazi ni odredba prema kojoj je za izradu, potpisivanje i čuvanje izvornih akata vijeće odgovorno istom upravnom odjelu Grada Velike Gorice.

Vijećnica upozorava da je odredba Čl. 39., koja se nalazi i u starim i novim Pravilima, a kojom se omogućuje vijećima mjesnih odbora da slobodno odlučuju o tajnosti rasprave po pojedinom pitanju u suprotnosti s člancima 102. i 103. Statuta Grada, kojima se određuje da se nazočnost javnosti može isključiti samo iznimno, u slučajevima predviđenim posebnim zakonima i općim aktom Grada.

TISUĆU GRAĐANA

Iz Članka 35. starih Pravila (Čl. 32 novih), kojim se određuje da građani imaju pravo vijećima predlagati donošenje određenog akta ili rješavanje određenog pitanja iz njegovog djelokruga u skladu sa zakonom, ispuštena je odredba koja vijeće obvezuje da o prijedlogu raspravlja ukoliko ga potpisom podrži tisuću birača jedinice mjesne samouprave.

Vijećnica Fabijančić pita se briše li se obveza da o prijedlozima građana uz predočenje potpisa vijeće mora raspravljati ili se iz praktičnih razloga (nema svako mjesto više od tisuću stanovnika) vijećima ostavlja da odluče o zadovoljavajućoj kvoti.

O PRAVILIMA IGRE ODLUČUJU SAMA VIJEĆA

Unatoč tome što je Vijeće Mjesnoga odbora Kuče na 9. sjednici tankom većinom izglasalo nova Pravila, ono ih može i promijeniti. Naime, prema čl. 41. Pravila, prijedlog za promjenu Pravila može podnijeti jedna trećina članova Vijeća i o njemu je Vijeće dužno provesti raspravu i glasovati.

Autor: Ante Vekić