Prijava

Vaša prijava

Vježbanje demokracije u Kučama, narušen legitimitet Vijeća Mjesnog odbora


Od posljednjih lokalnih izbora Vijeće Mjesnoga odbora Kuče sastalo se čak devet puta, više nego ijedno drugo na području Grada Velike Gorice. U kolovozu je Odbor sazvao Zbor građana, na kojem se jednoglasno zaključilo da se problem Kučkoga mosta treba što prije riješiti i da se odgovorni za situaciju trebaju kazniti, a mještani Kuča od Grada Velike Gorice zatražili su na uvid prethodnu studiju kojom je planirana sanacija mosta i naručena drvna građa.

U postupanjima povodom zatvaranja Kučkoga mosta za promet sudjelovali su, osim MO Kuče, MO Rakitovec, MO Turopolje, MO Gornje Podotočje, MO Čička Poljana, MO Vukovina, MO Buševec, MO Mraclin, MO Staro Čiče i Općina Orle, s kojima je krajem srpnja održan izvanredni sastanak.

Grad je na kraju s Hrvatskim vodama dogovorio rješenje: umjesto sanacije drvenoga, gradit će se novi, armiranobetonski most. Što se je događalo i što će se dogoditi s drvnom građom nabavljenom za sanaciju ostaje otvoreno pitanje.

OSTAVKA USPJEŠNOGA PREDSJEDNIKA

Na šestoj sjednici (5. rujna), Odbor dogovara slanje požurnice Gradonačelniku te dopis predsjedniku Gradskoga vijeća, a vijećnici Kos, Fabijančić i Lučić izvještavaju da su izlaskom iz SDP-a postali nezavisni vijećnici.

Par dana poslije (15. rujna), pozivajući se na Odluku o nerazvrstanim cestama Grada Velike Gorice, Upravni odjel za promet i komunalnu infrastrukturu Zagrebačke županije donosi rješenje kojim se odbija žalba MO Kuče i MO Gornje Podotočje na potpuno zatvaranje za promet Kučkoga mosta. To je jedini odgovor koji je do danas VMO Kuče dobilo na svoje upite.

Na sljedećoj sjednici (29. rujna) predsjednik Odbora Milatović neočekivano podnosi ostavku navodeći kao uzrok osobne i moralne razloge te najavljuje privatnu tužbu protiv vijećnika Berkovića.

Zapisnik Sedme sjednice Odbora prvi put sadrži transkripte, a ne samo donesene zaključke i načelnu raspravu. Raspravljalo se o najmu sale i pribora, dužnostima domara, korištenju prostorija Društvenoga doma Kuče te o odgovornosti za održavanje sustava oborinske odvodnje.

IZBOR NOVOGA PREDSJEDNIKA, NEZAVISNI VIJEĆNICI DOVELI U PITANJE LEGITIMITET IZBORA NOVOGA VIJEĆNIKA, TRANSPARENTNOST RADA VMO-a

Da je na osmoj sjednici Odbora (17. listopada) bilo burno, svjedoči već dnevni red sjednice. U njega je jednoglasno unesena točka izbora novoga vijećnika, a predmet rasprave bio je i izostanak vijećnika Berkovića s većine dotad održanih sjednica. Vijećnik Čunčić (HDZ) izuzima se iz glasovanja o prihvaćanju zapisnika prethodne sjednice navodeći da je transkripcija rasprava “gubljenje vremena”.

Dok nezavisni vijećnici smatraju da Z. Bavrka, predložen od strane vijećnika Berkovića za novog člana Odbora, treba priložiti pisani dokument kojim se potvrđuje kao Milatovićeva zamjena, Bavrka je ustvrdio da su mu u Gradu rekli da mu nikakav dokument ne treba.

Tražili smo po goričkim aktima propis koji ovakvu situaciju regulira, no osim odluke o imenovanju stalnoga Povjerenstva za izbor članova vijeća jedinica mjesne samouprave iz 2007. i načelnog Pravilnika za raspisivanje izbora za mjesne odbore iz 2013., kojima nastala situacija nije regulirana, nismo pronašli ništa. Poslali smo upit o proceduri zamjene vijećnika mjesnih odbora Ministarstvu uprave, ali do objave ovoga teksta nismo dobili odgovor.

Prije glasovanja o izboru novoga vijećnika, HDZ-ovi vijećnici Ištvanek i Čunčić traže glasovanje o zabrani snimanja sjednica Odbora, na što ih nezavisni upozoravaju da su dotad snimani zapisnici sjednica verificirani te da bi zabrana snimanja bila protivna Poslovniku i Pravilima Vijeća Mjesnoga odbora Kuče i Statutu Grada Velike Gorice.

V. d. predsjednika Odbora Zagorac odlučio je da će snimanje sjednica biti točka dnevnoga reda sljedeće sjednice nakon čega većinom od pet glasova Bavrka biva izabran za vijećnika MO Kuče. Zapisnik ne navodi točan rezultat glasovanja.

Vijećnik Čunčić nakon toga je zatražio da se gosti sjednice uklone iz prostorije te da glasovanje o novom predsjedniku bude tajno, što je vijeće s osam glasova ‘za’ i jednim ‘protiv’ odbacilo. Sa šest glasova ‘za’ i tri suzdržana vijećnika za novoga je predsjednika VMO Kuče na Osmoj sjednici Odbora izabran Zdenko Zagorac. S pet glasova ‘za’, a tri ‘protiv’ za potpredsjednika je izabran Mirko Berković. Vijećnica Brašić, ujedno tajnica i zapisničarka Vijeća, pri tom je glasovanju ostala suzdržana.

Sve dosad verificirane zapisnike sjednica MO Kuče sa svim pripadnim dokumentima i točkama koje ovaj tekst ne obrađuje možete pronaći na neslužbenoj FB stranici Mjesnoga odbora Kuče.

PLAN RADA I FINANCIJSKI PLAN ZA 2018., IZGLASAVANJE NOVOGA POSLOVNIKA I PRAVILA RADA MJESNOGA ODBORA, OSTAVKA TAJNICE

Unatoč najavama, prijedlog da se raspravi i glasa o snimanju sjednica nije se našao na Dnevnom redu 9. sjednice VMO Kuče, održane 26. listopada, a nitko od vijećnika nije imao prigovor na nazočnost novinara i zainteresiranih građana. Sjednici su nazočili i predstavnici kučkih udruga, koji su zajedno s vijećnicima raspravljali o izglasanom Cjeniku usluga korištenja Društvenoga doma te o pravima i dužnostima domara.

Vijeće MO raspravilo je i jednoglasno izglasalo Godišnji program rada i financijski plan rada za 2018. godinu uputivši Gradu prijedloge za financiranje projekata komunalne infrastrukture, a koji se odnose na Društveni dom, održavanje prometnica, dječja i kombinirana igrališta, javnu rasvjetu, parkovne površine te izgradnju mreže komunalne infrastrukture.

Tijesnom je većinom Vijeće izglasalo novi Poslovnik i Pravila Mjesnoga odbora Kuče. Tri nezavisna vijećnika i vijećnica Brašić iz glasovanja su se izuzeli. Nezavisna vijećnica Fabijančić Vijeću je izložila promjene u odnosu na stara Pravila naglasivši da, između ostaloga, prema novim Pravilima tijela mjesne samouprave više ne bi bila dužna izvijestiti zborove građana o tome što je poduzeto po pitanju izglasanih zahtjevima i prijedloga. O tome ćemo opširnije pisati.

Na kraju sjednice vijećnica Brašić je iz osobnih razloga podnijela ostavku na mjesto tajnice i zapisničarke Vijeća te je najavila da u radu Mjesnoga odbora neće više sudjelovati kao vijećnica HSLS-a, već kao nezavisna.

TKO SU ČLANOVI VIJEĆA MJESNOGA ODBORA KUČE?

Na zahtjev vijećnika Kosa, dan nakon što je VMO izglasalo Bavrku za vijećnika, pročelnik Upravnog odjela za mjesnu samoupravu Grada Velike Gorice Dražen Bačurin dostavio je popis članova VMO Kuče. Prema tom popisu mjesni su vijećnici Kuča: Mirko Berković, Krunoslav Milatović (nije više član vijeća, navodi se u dopisu), Zora Ištvanek i Zorko Čunčić iz HDZ-HSS, Kristijan Kos, Borislav Lučić i Ana Fabijančić s liste SDP-HNS/LD-HL, sada nezavisni, te Zdenko Zagorac i Helena Brašić s liste HSLS-a.

Po pitanju legitimiteta izbora Bavrke na mjesto vijećnika Grad je zatražio od Vijeća Mjesnoga odbora da dostavi verificirani zapisnik Osme sjednice Vijeća Mjesnoga odbora Kuče i mišljenje Predsjednika Odbora.

Pravne su posljedice slučaja nejasne, a realna događanja nepredvidiva. Ukoliko se utvrdi da je izbor Bavrke na mjesto vijećnika ništetan, znači li to da su ništetne i sjednice VMO i doneseni zaključci? Neslužbeno doznajemo da je Bavrki dokument na kraju izdan i to tjedan dana nakon što je od VMO-a izabran za vijećnika. No, to je samo glasina koja će biti opovrgnuta ili potvrđena na sljedećoj sjednici, do kad bi se Grad, s obzirom na rokove koji pritišću Prijedlog Proračuna za 2018., trebao oglasiti. Činjenica je, međutim, da su se odnosi političkih snaga u Kučama promijenili, što znači ni da novi izbori nisu nerealna mogućnost.

Autor teksta: Ante Vekić