Prijava

Vaša prijava

Stanovnici Petine i Male Kosnice kreću u pravnu bitku za obeštećenje i ekološku rentu


Problem je star pedesetak godina. Ujutro i uvečer, kad zrakoplovi najviše polijeću i slijeću, a posebice ljeti kuće se tresu, pucaju zidovi. Buka je nesnosna. Kada je uskim sletnim koridorom između dvaju sela slijetao Antonov, porušio je cigle, krovove i drveće.

“Nismo imali nikakav mehanizam da se ta šteta sanira. Nitko nam nije ništa ponudio, nitko se za nas nije zauzeo”, kaže Božena Kvesić, predsjednica novoosnovane Udruge stanovnika Petine i Male Kosnice.

kosnica

Još 1975. na tom je području zabranjena bilo kakva gradnja, kuće su izbrisane iz prostornoga plana, a zemljište je označeno kao poljoprivredno. Kvesić kaže, a o slučaju su pisali Index i Kronike Velike Gorice, da sve do donošenja Zakona o legalizaciji mještani toga uopće nisu bili svjesni.

“Taoci smo Zračne luke od 1958. godine. Ona počiva na našim zemljama, koje su sustavno oduzimane u interesu države. Otkad je Luka proširena, još je gore. Išli smo od kuće do kuće da vidimo kakve bolesti vladaju. Dakle, svaka kuća u tom krugu ima nekoga tko je umro ili boluje od raka.”

ŠTO JE DOSAD UČINJENO I KAKAV JE PLAN?

Udruga je osnovana radi ishođenja ekološke rente i odštete za umanjenje vrijednosti imovine. Neformalno djeluju već dvije-tri godine i sastajali su se s predstavnicima institucija.

“Dok još nismo bili udruga, imali smo sastanke sa Zračnom lukom. Dobili smo u početku izgradnje od gospodina Drljače pismo da u narednih 25-30 godina neće biti nikakvog iseljavanja i da mi njima ne smetamo. Međutim, konkurentno s tim odgovorom dobili smo od Agencije za civilno zrakoplovstvo da moramo raščistiti naše voćnjake, borove, drveće da bi avioni mogli slijetati. Nas prisiljavaju da za njih radimo na našem zemljištu.”

Sada su angažirali odvjetnički tim i stručnjake koji će do kraja godine sastaviti plan djelovanja. Ići će se prema Republici Hrvatskoj, Gradu Zagrebu, Gradu Velikoj Gorici i Zagrebačkoj županiji, suvlasnicima Zračne luke.

koridor

“Tražit ćemo obeštećenje, ekološku rentu i odštetu za smanjenje vrijednosti posjeda. U planu Grada Velike Gorice postoje navodno neke parcele koje su predodređene za zelenu zonu. Vlasnici tih parcela navodno trebaju biti obeštećeni. Mi nismo znali da takav plan postoji ili da takav zakon postoji i borit ćemo se i protiv zastare. Idemo do Strasbourga. Mi smo oštećeni, ali ne i obeštećeni”, ističe Kvesić dodajući da uopće ne mogu doći do informacija o ekološkoj renti koju bi Grad Velika Gorica trebao dobivati od Zračne luke.

Udruga se širi. Zasad broji šezdesetak članova, a javljaju se i stanovnici susjednih sela, Ščitarjeva i Obrezine. Njihov je status nešto bolji zbog građevinskih mogućnosti i razvojnoga plana, ali i oni trpe štetu.

A ŠTO JE S POLITIKOM?

“Nismo se s političkim strankama konzultirali niti to želimo. Mi želimo biti apolitični. Političke stranke imaju svoje razloge zašto vam obećaju nešto ili ne obećaju ili naprave. Mislim da to nije potrebno. Iza nas apsolutno ne stoje političke stranke. Mi smo udruga stanovnika. Svatko od nas ima neka svoja politička određenja, a to s udrugom nema veze”, kaže Kvesić.

“Problem je u narodu. Inertni smo i naivni. Mislimo ‘netko bude’, mislimo da će institucije odrađivati svoj posao, a one ne rade ništa. Turopolje je ugroženo, Turopolje će biti uništeno. Uzmite u obzir da imamo Zračnu luku, da se gradi asfaltna baza”, nastavlja.

“Važno se je organizirati jer drugi za nas neće ništa učiniti, a institucije ne brinu o našim interesima, nego vlada interes novca. Moramo se boriti protiv toga. Jasno je zbog čega su sve te stvari tu. Ljudi koji su na pozicijama pogoduju kapitalu”, dodaje.

“Veliko razočaranje vlada, ali vraćamo se na ljude koje treba educirati i koji se trebaju aktivirati. Trebamo odvažne ljude koji će nešto pokrenuti”, zaključuje predsjednica nove udruge građana.



Modelarska liga Zagrebačke županije