Prijava

Vaša prijava

Fizikalni kemičar: Studija utjecaja na okoliš je nacionalna sramota


Jučer su na Radio Sljemenu, u emisiji “Gradska posla” gostovali Antonija Radoš Šimac, predstavnica Inicijative STOP asfaltnoj bazi u Lomnici i fizikalni kemičar Stanko Uršić. Pozvan je bio i predstavnik Grada Velike Gorice, ali nitko nije bio u mogućnosti doći, izjasnio se Ured Gradonačelnika.

Prije umirovljenja, Uršić je godinama bio Predstojnik Zavoda za fizikalnu kemiju Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu. Bio je vanjski član Saborskog odbora za okoliš i član raznih državnih povjerenstava za procjenu utjecaja na okoliš. Bavi se problemima prljavih industrija, otpada i smeća, održivom energijom i pitanjem voda.

URŠIĆ: STUDIJA JE NACIONALNA SRAMOTA

Znanstvenik je objasnio kako se dobiva asfalt. Mineralne sastavnice (pijesak, šljunak) miješaju se s bitumenom (crna, organska masa) i zagrijavaju. Čim temperatura padne ispod temperature peći u rafineriji, masa se stvrdne.

“Kad zagrijavate bitumen, on ispušta različite organske spojeve, pretežito ugljikovodike, ali ima tu i heterocikla i alicikla, među njima i karcinogenih – i po vrsti i po koncentraciji. To je središte problema”, rekao je uršić dodavši da se radi o velikom pogonu velikog kapaciteta.

Uršić napominje da se su benzapireni, koji se nalaze u bitumenu, još prije sto godina dokazani kao kancerogeni te da pri zagrijavanju bitumena izlaze u atmosferu 10 metara u okoliš.

“Studija je potpisana još 2010. i to je nacionalna sramota. Središnji problem asfaltne baze, ispuštanje kancerogenih tvari u zrak, u toj studiji nije niti spomenut”, ogorčen je znanstvenik. Rješenje tadašnjeg Ministarstva zaštite okolišta, prostornog uređenja i graditeljstva, kojim su odbačeni prigovori javnosti, možete pročitati OVDJE (.pdf).

STRABAG TVRDI DA POSTROJENJE NE ONEČIŠĆUJE ZRAK, PRAVNO-PROCEDURALNI ŠAH MAT?

Utjecaj zahvata na kakvoću zraka, navodi se u Studiji na dvije stranice, očituje se kroz emisiju taložnih čestica tijekom istovara i manipulacije granulatom te kod utovara u bunkere. Postrojenje i silosi, kaže se, opremljeni su zaštitnim vrećastim filterima, a izvori mjerenja emisija (na sličnim, no ne navodi se kojim bazama) pokazuju da su vrijednosti emisije iz točkastih izvora manje od graničnih. Iz tablice koja je u Studiji priložena, a na koju se poziva Rješenje Ministarstva, to nije sasvim jasno.

asfaltnabazastudija
Izvor: Studija utjecaja na okoliš asfaltne baze Donja Lomnica

“Iz svega navedenog vidljivo je da će utjecaj zahvata na okoliš biti prihvatljiv odnosno da neće doći do promjene kategorije zraka”, zaključuje Studija utjecaja na okoliš.

“Vi ne možete izbjeći u tom procesu da zagrijavate bitumen. Ako ga zagrijavate u zatvorenim spremnicima, recimo da se to događa, imate porast tlaka. Čime ćete to kompenzirati? Ako ga ispuštate, morate definirati filter koji će to doista zaustavljati. O tome u studiji ne piše ništa. Oni ovdje zlorabe situaciju da u nas vjerojatno nisu dovršeni propisi glede asfaltnih baza”, odgovara Uršić.

“Oni ne mogu promijeniti fizikalno kemijske činjenice. Vi imate grijanje u kotlovima, imate transport, imate pretovar iz agregata u kotlove i tako dalje. Loženje plinom tu nema veze. To je podvala. Ili oni ne znaju ili podvaljuju kad govore da neće ložiti naftom kao u Rakitju. To je čista podvala jer taj dio procesa nema veze s ispuštanjem kancerogena, barem u tom pogonu kako su ga predočili”, dodaje Uršić napominjući kako je situacija pravno-proceduralno gotovo u šah-matu. Uršićevu analizu studije možete pročitati OVDJE (.pdf), a Studiju utjecaja na okoliš OVDJE.

NADLEŽNI SE OGRAĐUJU: PRIOPĆENJE IZ GRADA, PRIOPĆENJE IZ MINISTARSTVA

Grad Velika Gorica Radio Sljemenu je izdao priopćenje: “Ono što želimo naglasiti je da nam je zdravlje naših ljudi najvažnije i da ćemo u tom smjeru nastaviti raditi zajedno s Mjesnim odborom, sve ono što bude moguće u ingerenciji Grada. Poduzeli smo ono što je bilo u našoj mogućnosti. Tražili smo reviziju studije utjecaja na okoliš, Ministarstvo je to odbilo. Slučaj se još nalazi na Ministarstvu graditeljstva, gdje je podnesena žalba na izdavanje građevinske dozvole, no postupak još nije okončan. Uskoro će biti održana sjednica Gradskoga vijeća, na kojoj će se raspravljati o problemu sa svim relevantnim čimbenicima u postupku. Prije svega se to odnosi na nadležna ministarstva, u čijoj je ingerenciji rješavanje ovoga problema.”

Priopćenje je stiglo i iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike, iz kojeg Radio Sljeme izdvaja sljedeće: “Slijedom razmotrenoga i primjenom važećih propisa koji se odnose na predmetni zahvat, Ministarstvo je u svom Rješenju o prihvatljivosti predmetnog zahvata za okoliš obrazložilo razloge neprihvaćanja pojedinih primjedbi, prijedloga i mišljenja javnosti te zainteresirane javnosti izloženih tijekom javnog uvida. Navedenim rješenjem koje je objavljeno, dana je i uputa o pravnom lijeku, odnosno dana je mogućnost pokretanja upravnog spora. Protiv navedenog rješenja nije pokrenut upravni spor, odnosno nije osporavano od strane zainteresirane javnosti, koja je imala primjedaba u postupku procjene, čime je rješenje postalo pravomoćno. Stoga MZOE nema u ovom trenutku zakonske mogućnosti revizije navedenog Rješenja, ali će u okviru svojih ovlasti putem inspekcije kontrolirati i nadzirati poštivanje svih propisanih mjera.”

INICIJATIVA NAJAVLJUJE DALJNJE KORAKE

Antonija Radoš Šimac za Radio Sljeme opisala je proces otpora asfaltari počev od 2010. godine, kada je prikupljeno oko 800 potpisa pa do nove peticije, kojom ih je skupljeno sedam tisuća. Na pitanje voditeljice o odnosima s Gradom i najavljenoj tematskoj sjednici, Radoš Šimac izrazila je nadu da će se sjednica održati te da će Inicijativa, koja osniva pravni tim i udrugu, imati pravo glasa. Ponovo je najavljen prosvjed na Markovom trgu.

“Oni i dalje tvrde da su uz nas, samo da su im ruke vezane. Međutim niti jednim postupkom nisu pokazali da su niti uz građane, niti uz Inicijativu, niti uz svoje glasače. Oni nama po medijima prijete, Gradonačelnik je rekao da će prema nama imati nula posto tolerancije, ne znam što to znači”, kazala je Radoš Šimac.

barišić2009
Izvješće Gradonačelnika, 2009.

U Izvješću Gradonačelnika iz 2009. godine navodi se da će realizacija projekta ovisiti o volji građana. Podsjećamo, na posljednjem sastanku MO Donja Lomnica, Milivoj Dijanežević je u podnesenom izvješću rekao da je neimenovana znanstvenica s “Ruđera Boškovića” rekla da je Studija dobra, a da su druge tvrtke novu studiju odbile raditi.  Ne zna se još ni što će biti s odvodnim kanalom, koji bi otpadne i oborinske vode trebao odvoditi u djelomično zatrpano korito stare rijeke Lomnice. Ne zna se što je s dozvolama za izgradnju tog kanala. Ne zna se kada će i hoće li biti održana tematska sjednica Gradskoga vijeća. Emisiju “Gradska posla”, iz koje je crpljen materijal za ovaj tekst, možete poslušati OVDJE.

Autor: Ante Vekić, Foto: Pixabay, ilustracija

 

 



Pazite gdje parkirate svog limenog ljubimca

Modelarska liga Zagrebačke županije