Prijava

Vaša prijava

Za goričke kulturne projekte Županija izdvaja 337 tisuća kuna


Iz sredstava proračuna Zagrebačke županije za provedbu Programa javnih potreba u kulturi za 2017. godinu izdvojit će se za goričke projekte 337 tisuća kuna. Muzeju Turopolja tako će pripasti 41 tisuća kuna, Gradskoj knjižnici 58 tisuća, Pučkom otvorenom učilištu 128 tisuća, dok će značajniji projekti dobiti 110 tisuća kuna. Krenimo redom. Ugovore će sa Županijom zaključiti Grad Velika Gorica.

MUZEJ TUROPOLJA I GRADSKA KNJIŽNICA

Muzeju Turopolja odobrena su sredstva sufinanciranja za arheološka istraživanja u Ščitarjevu (15 000 kn), restauriranje metalnih predmeta iz arheološke zbirke (5 000 kn), konzervatorsko restauratorske zahvate na tekstilu (5 000 kn), zahvate na predmetima iz zbirke kurije Modić Bedeković (8 000 kn), istraživanje povijesti Turopolja u razdoblju Prvoga svjetskog rata (4 tisuće kuna) te za slikovnicu “Zaboravljene priče” (4 000 kn).

Gradska knjižnica svoj dio kolača u iznosu od 58 tisuća kuna dobila je za obnovu fonda i zavičajne zbirke.

faturopolje (18)

PUČKO OTVORENO UČILIŠTE

Za Goričke večeri Zagrebačka županija sufinancira POUVG s 30 tisuća kuna. Skupna izložba “LovePiece” [tako piše, op.a.] dobiva 8 tisuća, “Turopoljske skitnje” 10 tisuća, a Velikogorički brass festival 20 tisuća kuna.

Plesni festival #Share-aj-pokret Županija sufinancira s 8 tisuća kuna, dok Smotra dječjih pjevačkih zborova i ansambala dobiva 10 tisuća kuna.

Za programe izdavaštva Županija će izdvojiti 37 tisuća kuna. Svjetlo dana će ugledati pjesme za djecu “Gackavo Trackavo”, autorice Ane Fostač-Krilčić (2 000 kn), “Spomenar jedne generacije” Marije Ajše Peuc sufinanciran je s tri tisuće kuna, za strip Mate Lovrića “Čudnovate zgode Šegrta Hlapića” Županija izdvaja također tri tisuće kuna, a za crteže Drage Trumbetaša za Krležine “Balade Petrice Kerempuha” tri tisuće kuna.

List “Žir” sufinanciran je s tri tisuće kuna, istim iznosom kao časopis “Plavi žabac”, dok će Ljetopis Grada Velike Gorice i književna nagrada “Albatros” od Županije dobiti po deset tisuća.

KAPITALNI KULTURNI PROJEKTI

Za netom održane Dane europske baštine Županija je izdvojila 10 tisuća kuna. Za drugu fazu obnove Stare škole u Kučama iz proračuna ide 40 tisuća kuna, a za obnovu učiteljskih stanova u Novom Čiču 30 tisuća.

Dobra je vijest da se kreće u obnovu kurije Alapić. Za izradu projektne dokumentacije Županija je osigurala 30 tisuća kuna.

Tekst & foto: Ante Vekić