Prijava

Vaša prijava

Slučaj Nikoline Nežić: medijska hajka i novinarska odgovornost


U priopćenju sa zatvorenoga dijela 64. sjednice Vlade RH navodi se da je na osobni zahtjev dužnosti razriješena glavna tajnica Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja Nikolina Nežić.

Nežić je u fokus javnosti dospjela nakon što je Index objavio priču o rušenju zida 81-godišnjoj Š. P. iz Stare Novalje te naknadnom prijedlogu da od starice otkupi sada parcelu, ne više kuću.

MEDIJSKI LINČ I MEDIJSKA BLOKADA

Mediji su se potom raspisali o Nežićki navodeći kako su svojedobno lokalni mediji o njezinoj stipendiji, koju je financirao Grad Velika Gorica, naširoko pisali, no elektroničkih tragova, barem na službenim stranicama lokalnih medija – nema.

HOP portal donosi faksimil teksta Igora Drenjančevića iz tiskovine 7DNEVNO iz 2015., zbog kojega je autor navodno dobio otkaz, a u kojem su iznesene i razne druge optužbe na račun današnjega gradonačelnika. Nije nam poznato je li ta priča, za razliku od drugih istoga autora, imala sudski epilog.

Sačuvan je, međutim, jedan tekst, i to na stranici koja indeksira i pohranjuje vijesti lokalnih goričkih medija još od 2000. godine. Izvornik je bio objavljen u Glasniku Turopolja, danas na njihovim službenim stranicama ne postoji, a u obliku u kojem mu se danas može pristupiti nepotpisan je. Da je drugih vijesti bilo, i one bi ondje, kao što će i ovaj tekst biti, bile pohranjene.

PLAN IZOBRAZBE U UPRAVNIM TIJELIMA OBUHVAĆA I CERTIFIKATE ZA REVIZORE, STRUČNE ISPITE IZ ZAŠTITE OD POŽARA, SUDJELOVANJA NA STRUČNIM SKUPOVIMA

Planovi izobrazbe, financirani iz gradskih proračuna, uobičajena su stvar. Propisani su Zakonom o lokalnoj i područnoj samoupravi, Zakonom o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj samoupravi te posebnim pravilnicima koje donose jedinice lokalne samouprave. Osim poslijediplomskih stručnih studija, ti planovi obuhvaćaju različite sfere izobrazbe, od polaganja stručnog državnog ispita, revizorskog certifikata, stručnih ispita iz zaštite od požara pa do doktorskoga studija. Dakle, nužni su.

nežić
Izvor: Glasnik Grada Velike Gorice 1/15

Sukladnim Pravilnikom Grada Velike Gorice propisano je da navedeni zaposlenik mora ostati u službi Grada dvostruko više vremena nego što je trajalo obrazovanje, a da u slučaju prekida službe školarinu mora vratiti. Pravilnik možete pronaći OVDJE (.pdf, str. 192 i dalje). Je li službenica Nežić udovoljila uvjetima propisanima Pravilnikom, drugo je pitanje.

Planom izobrazbe za godinu 2015. iz Proračuna su utrošene 193 tisuće kuna, od čega je na službenicu Nežić otišlo njih četrdeset. Istim je Planom stručno usavršeno ili osposobljeno 14 gradskih službenika i jedina je razlika među njima iznos školarine. Dokument možete vidjeti OVDJE (.pdf, str. 42.). Sljedeće je godine utrošeno nešto manje od 90 tisuća, a ove gotovo sto tisuća kuna.

SLUČAJ NEŽIĆ

Čime je, kako i zašto Nikolina Nežić zaslužila gradsku stipendiju, otvoreno je pitanje. Čak i ako medijsku hajku smatramo opravdanom, neopravdano je i nelogično bez dokaza vezivati tijelo koje je stipendiju odobrilo, u ovom se slučaju radi o gradonačelniku Barišiću, s kasnijim postupcima navedene stipendistice.

Štoviše, hvale je vrijedno što je nadležni inspektorat nakon medijskih napisa brzo reagirao na nezakonitu radnju službenice Nežić te što je Vlada promptno donijela odluku o smjeni glavne tajnice Ministarstva graditeljstva.

Spekulacije o povezanosti i umreženosti po stranačkoj pripadnosti dopadljive su i čitane, kao i insinuacije o budućem zaposlenju koje su krenule istim putem, no o njima će se moći i govorit će se tek ako se pokažu istinitima.

Tekst: Ante Vekić, Foto: Pixabay (ilustracija)