Prijava

Vaša prijava

Tematska sjednica (3. dio): Oporba nepripremljena i neinformirana


Od opozicijskih vijećnika u četvrtak nismo čuli ništa novo. Igralo se na emocije, ponavljalo se već poznate stvari, nije pokazana konkretna inicijativa ni složnost da se u raspravi parira dobro uhodanom HDZ-ovom timu.

Tim više što se niti jedan gradski vijećnik HDZ-a nije prijavio za pojedinačnu raspravu, pokazivala se nemoć oporbenjaka da argumentiraju složenu lomničku tezu. Postavili su si previsoko letvicu, pa su izglasanim zaključcima obezvrijedili svoj argument.

BEZ JASNE VIZIJE ŠTO TIME ŽELI POSTIĆI, PREDLAGATELJ RAZGLABAO PROBLEME STUDIJE UTJECAJA NA OKOLIŠ

Ono što bi u idealnom svijetu bio posao profesora Uršića, zbog njegove se osebujne ličnosti ispostavilo dobrom izlikom za SDP-ovog veterana Šimunića da se ne dotakne važnijih političkih tema kao što su transparentnost gradske administracije, strategija razvoja, suradnja s drugim opozicijskim strankama. Ili konkretan prijedlog što učiniti po pitanju Strabaga.

U uvodnom je izlaganju u ime predlagatelja temeljito i iscrpno pobrojio točke Odluke o zonama sanitarne zaštite izvorišta voda za piće te moguće štete i rizike utjecaja asfaltne baze u Donjoj Lomnici, a kada se dotaknuo otvorenog pitanja zašto se o problemu nije raspravljalo kad je skupljeno 800-tinjak potpisa, odigrao je na emocije, retorički se prebacivši u prvo lice množine: “… a da nas Grad istovremeno nije zaštitio 2010., kada je za to još bilo vremena, da je, vjerujemo, bilo moguće dogovoriti zamjenu zemljišta, pa bi asfaltna baza bila par kilometara od obiteljskih kuća, da je izvršena prenamjena zemljišta na kojem se gradi asfaltna baza iako je to zemljište predviđeno kao tampon-zona između Industrogradnje i naselja”, pozvao je, kao i mnogi drugi, vijećnike da se obuku u košulju Lomničana.

Kad je došao čas da objasni prenamjenu i tampon-zonu, isteklo mu je vrijeme.

NIŠTA OD ZAPISNIKA?

Kvalificirao je Šimunić Studiju utjecaja na okoliš kao “neodgovornu” i “neprofesionalnu”. Dugo je razglabao o onečišćenju voda, a nije se nadovezao na ulogu VG Vodoopskrbe u cijeloj priči. Ta je gradska tvrtka mogla 2010. podnijeti tužbu, odnosno pokrenuti upravni spor protiv Rješenja o prihvatljivosti Studije (.pdf), ali kao ni dva mjesna odbora ni troje Lomničana, nije se dogodilo.

Unatoč tome što postoje barem dva javno dostupna iskaza o eventualnoj opstrukciji javne rasprave na tribini, nitko se od oporbenjaka niti o toj temi nije oglasio. Grad, naime, još nije javnosti dostavio službeni zapisnik predstavljanja Studije.

MOST, GLAS I ŽIVI ZID JEDNAKO NEUČINKOVITI

U ime Kluba zastupnika MOSTa Alanmilan Šembera smatrao je da je prioritet izlaganja skinuti bilo kakvu odgovornost sa stranačkog kolege i bivšeg ministra zaštite okoliša i energetike Slavena Dobrovića, navodeći da je ovaj razriješen dužnosti samo tjedan dana nakon što je upućen zahtjev za revizijom Studije, a tek se onda upustivši u razlogovanje samog problema.

Šembera je ustvrdio da se “vrlo lako daju izračunati rizici asfaltne baze i investicije na toj poziciji” ne predstavljajući nikakav proračun tih rizika.

U replici šefu Kluba zastupnika HDZ-a, Pero Josipović (GLAS) je naveo da je Grad Velika Gorica bio stranka u postupku izdavanja lokacijske i građevinske dozvole zbog navodnog vlasništva nad poljskim putom u susjedstvu asfaltne baze, ali u pojedinačnoj raspravi navedenoj se tvrdnji nije približio.

Josipović je naglasio da “oporbeni vijećnici nemaju informacija ni o čemu što se događa u ovom gradu”, ali nije pokazao, kao ni drugi gradski vijećnici opozicije, da je poduzeo išta konkretno da građane informira o događanjima u i oko Donje Lomnice ili da raspravi priloži neki dokument ili fakt.

Zvonimir Stjepić iz Živog zida nazvao je legitimno i demokratski izabranog gradonačelnika Dražena Barišića “diktatorom”. Dodao je time svoj obol populističkoj frazeologiji sjednice na kojoj se govorilo o “kutiji dokumenata”, “eskalaciji sukoba”, “interesu krupnog kapitala”, “većim razmjerima nezadovoljstva”, “popu”, “nekakvoj djeci”, “šalati” i slično.

OD PRIJEDLOGA DO ZAKLJUČKA

Od početnoga zahtjeva da se Gradonačelnika na neki način obveže da djeluje k rješenju problema, opozicija je odustala od svojih zaključaka i dogovorilo se osnivanje Povjerenstva.

Tekst: Ante Vekić, Foto: Michael Stepanić

Znate nešto? Javite se: avekic3@gmail.com



POSJET UČENIKA 1. A, b i c RAZREDA OPG – u ANTOLČIĆ