Prijava

Vaša prijava

Šembera izvukao priznanje od HEP-a


Kada je Alanmilan Šembera početkom mjeseca pisao zbog nestanaka struje u Lazini Čičkoj, HEP je odgovorio da do problema u opskrbi dolazi zbog neodgovornih pojedinaca i klimatskih promjena, ali i da tehničkim propisima za 20 kV dalekovode nije predviđena sječa drveća u neposrednoj blizini. Rade, rekli su, najbolje što mogu i najbrže.

Šembera je već tada najavio da će se s HEP-om raspravljati na sljedećoj sjednici Gradskoga vijeća, no nije na tome stao i pisao im je još najmanje dvaput. HEP je ponovo odgovorio detaljno, pale su oteže riječi, ali i priznanje da je “planirana i sasvim sigurno potrebna rekonstrukcija dijela niskonaponske mreže u naselju Lazina”.

NEPOUZDANI SVJEDOCI

Iako je mostovcu na dan 13. studenoga dojavljeno šest nestanaka struje u Lazini te da javna rasvjeta nije radila cijelu večer, HEP ih je potvrdio ipak samo četiri.

“Zbog kvara u ormaru javne rasvjete na trafostanici TS 193 LAZINA 2, dana 13.11.2017.god. u 05:36 sati zabilježen je jedan kratkotrajni prekid, a u periodu od 14:45 do 21:40 zabilježena su ukupno još 3 kratkotrajna prekida u trajanju kraćem od jedne minute zbog prorade kratkospojne zaštite na 20 kV dalekovodu ZV Veleševec”, detaljno kao i uvijek obrazlaže se dodajući da je sljedeće jutro zbog kvara u ormaru javne rasvjete izgorio glavni osigurač na fazi u transformatorskoj stanici.

Te je noći puhao jak vjetar.

TEŠKO UTVRDIVO MJESTO KVARA

Istoga je jutra utvrđeno “da je uslijed pomaka i naginjanja dvaju stupova na navedenom 20 kV dalekovodu došlo do otpuštanja vodiča na odcjepima za TS 193 LAZINA 2 i TS 264 LAZINA 3, te je moguće da je, pretpostavljamo uslijed naleta vjetra, u nekoliko navrata došlo do približavanja vodiča na nedozvoljeno mali razmak što je dovelo do nastanka kratkog spoja između dva fazna vodiča”.

lazinačička

Takve je kvarove, žale se iz HEP-a, teško locirati jer su u stanju mirovanja razmaci između vodiča zadovoljavajući, pa mjesto kvara baziraju na pretpostavkama i procjenama zategnutosti vodiča.

Odmah su zato iskopčali struju i zategnuli vodiče da eliminiraju još jedno potencijalno mjesto kvara.

“Ne možemo sa stopostotnom sigurnošću tvrditi da je upravo to bilo mjesto na kojem su se javljali uzroci prorade kratkospojne zaštite”, dodaje se navodeći da se zatražilo i izradu proračuna udaljenosti mjesta kvara od izvora temeljem izmjerenih vrijednosti struja kvara.

GDJE DA DOĐEMO?

HEP je Šemberine tvrdnje “da se ništa ne radi” okarakterizirao kao “proizvoljne” i “nedobronamjerne” te je napomenuo da im se građani mogu obratiti i sami. Još jednom su naglasili da rade sve što je u njihovoj moći te su vijećnika pozvali da im pomogne. Predložio je, naime, Šembera da se drvene stupove zamijeni betonskima.

“Molimo vas da konkretizirate na koju se to točnu lokaciju odnosi te na koju naponsku razinu elektroenergetskih vodova (20 kV ili 0,4 kV), kako bismo vam mogli dati konkretan odgovor”, navodi se netom prije priznanja da je rekonstrukcija dijela niskonaponske mreže u naselju Lazina sasvim sigurno potrebna.

Tekst: Ante Vekić; Foto: Pixabay (ilustracija)