Prijava

Vaša prijava

Ministarstvo poljoprivrede sufinancira zaštitu naziva oznakom izvornosti i zemljopisnog porijekla mesa turopoljske svinje


Komiški rogač, istarska kobasica, dalmatinska janjetina, čepinski kupus, krčke šurlice i meso turopoljske svinje. U Ministarstvu poljoprivrede potpisani su danas ugovori, u vrijednosti ukupno 447 tisuća kuna, o sufinanciranju izrade specifikacije poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda za zaštitu naziva oznakom izvornosti, oznakom zemljopisnog porijekla ili zajamčeno tradicionalnog specijaliteta.

U ime Plemenite opčine turopoljske ugovor o sufinanciranju izrade specifikacije prehrambenog proizvoda za zaštitu naziva oznakom izvornosti i zemljopisnog porijekla potpisao je župan Juraj pl. Odrčić.

„Svako naše mjesto ima neku svoju specifičnost, neku tradiciju pripreme hrane i sve to treba staviti na papir i sačuvati od zlouporabe imena i od zaborava. Do sada smo zaštitili 17 proizvoda na EU razini, a još 18 ih je u nekoj od faza zaštite. I za iduću godinu planiramo izdašna sredstva za ovaj vid pomoći proizvođačima, a stručne službe Ministarstva na raspolaganju su proizvođačima u svakom trenutku. Sav teret zaštite je na proizvođačima, bez njihove složnosti i volje nema zaštite, ali mi smo ovdje za savjet, financijsku i drugu pomoć, a prije svega za suradnju”, izjavio je ministar Tolušić.

turopoljskasvinja

“Programom (…) se potiču skupine odnosno udruženja proizvođača na pokretanje postupka zaštite naziva proizvoda jednom od oznaka iz EU sustava kvalitete za poljoprivredne i prehrambene proizvode. Proizvođačima se tako financijski olakšava početna faza postupka zaštite naziva proizvoda koji je dugotrajan i iziskuje značajna financijska sredstva”, navodi se u priopćenju iz Ministarstva poljoprivrede.

Potpora pokriva 80% ukupnih troškova. Visina potpore po pojedinom korisniku iznosi 75 tisuća kuna, a u tri godine ukupno je dodijeljeno 1,7 milijuna kuna za 31 projekt zaštite naziva proizvoda.

Tekst: Ante Vekić; Foto: Ministarstvo poljoprivrede, Facebook/Plemenita opčina turopoljska



Coco&Olaf u Kinu Gorica