Prijava

Vaša prijava

Ukratko o preslagivanju u Županijskoj skupštini


Čim je u srijedu pukla vijest da je pod izlikom produženja javnog savjetovanja, a samo par sati prije zakazanog održavanja, otkazana proračunska sjednica Županijske skupštine, mediji su počeli spekulirati da slijedi preslagivanje skupštinske većine.

NOVA VEĆINA

Istog su dana čelnici županijskih organizacija HDZ-a i stranke BM 365 osudili otkazivanje sjednice te najavili formiranje nove županijske većine, koju bi trebali sačinjavati vijećnici HDZ-a, Bandićeve stranke, HSLS-a, HSU-a, HNS-a i nezavisni vijećnici.

Nekoliko dana ranije iz HSS-a, koalicijskog partnera SDP-a, istupila je Jasminka Mataušić otvorenim se pismom obrativši stranačkom šefu Kreši Beljaku. Razlozi njezinog istupanja su liberalizacija stranke, netransparentnost unutarstranačkog odlučivanja i populizam.

POTPISI ZA SMJENU ZMAJLOVIĆA

Nova skupštinska većina u četvrtak je predala zahtjev za opoziv Mihaela Zmajlovića, predsjednika skupštine, prenio je Cityportal. Uz zahtjev su predali potpise 26 članova, što čini tanku natpolovičnu većinu skupštine od 51 člana.

Dosadašnju su većinu u Skupštini s također 26 glasova držali koalicija HSS-SDP-Laburisti uz podršku MOSTa i dvoje nezavisnih vijećnika.

REAKCIJE

Zmajlović i predsjednik HSS-a Beljak izdali su jutros priopćenje za javnost i održali konferenciju za medije. Beljak je županijski HDZ optužio za političku trgovinu, a vijećnicu Mataušić pozvao da svoj mandat vrati stranci. Zmajlović je pozvao institucije da reagiraju.

Šef županijskog HDZ-a Dražen Barišić odgovorio je da HDZ vijećnike ne kupuje, nego da im HSS-ovci samostalno prilaze. Pozdravio je moguću istragu te pozvao na provjeravanje svih radnji i navoda.

NE IDE SE NA SMJENU ŽUPANA

Župan Kožić oglasio se pismenim putem. U kratkoj je izjavi izrazio nadu da županijski projekti u realizaciji neće biti ugroženi trenutnom političkom krizom te je podsjetio da je na proteklim lokalnim izborima pobijedila koalicija HSS-SDP-HNS-Laburisti. Pozvao je na poštivanje volje birača.

Barišić je u intervjuu za Večernji list izjavio da nova većina neće ići na smjenu župana. Naglasio je da je HDZ donedavno s njim bio u koaliciji, da smatra da se radi o dobrom županu te da ostavlja mogućnost zdrave kohabitacije Župana i Vijeća.

ROK OD 15 DANA

Kada će se 4. sjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije održati, još uvijek nije poznato, no trebala bi biti sazvana u zakonskom roku od petnaest dana.

Tekst: Ante Vekić, Foto: Wikipedia