Prijava

Vaša prijava

Preslagivanje u Županijskoj skupštini: okršaj Kuščevića i Zmajlovića


Nastavila se trakavica oko preslagivanja u Županijskoj skupštini Zagrebačke županije. Nakon što je prošli tjedan predsjednik Skupštine Mihael Zmajlović (SDP) otkazao sjednicu sat i pol vremena prije njezinog početka, navodeći kao razlog produženje roka savjetovanja s javnošću, najavljeno je preslagivanje skupštinske većine i zatražen je nadzor nad radom.

Ministarstvo uprave poručilo je da predsjednik skupštine nema pravo sprječavati i onemogućavati rad predstavničkog tijela, a Predsjednik Skupštine na to je odgovorio da je mišljenje Ministarstva nezakonito.

Dogodila se, naime, situacija koju Poslovnik nije jasno predvidio, pa se otvorio prostor za politička prepucavanja.

KUŠČEVIĆ: NIJE BILO OBJEKTIVNIH RAZLOGA ZA ODGAĐANJE SJEDNICE

Odgovor iz Ministarstva uprave (.pdf) na zahtjev za provođenjem nadzora u pogledu odgode potpisao je ministar Lovro Kuščević. Ministarstvo je utvrdilo da je od 21 točke dnevnoga reda sjednice javno savjetovanje bilo provedeno samo za jednu. I to baš za proračun.

Uvidom u Poslovnik Ministarstvo je utvrdilo da mogućnost odgode sjednice predviđa samo jedan članak, a on se odnosi na slučaj kada se na početku ili u tijeku sjednice utvrdi da joj ne nazoči dovoljan broj članova, odnosno da nema kvoruma.

Ministarstvo je mišljenja da nije bilo zapreke da se sjednica održi čak i ako pojedina odluka nije bila spremna za odlučivanje. “Slijedom navedenoga”, zaključuje se, “nije bilo objektivnih razloga za odgađanje sjednice”.

“Nesporno je da predsjednik predstavničkog tijela jedinice lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave saziva sjednice predstavničkog tijela, predsjeda sjednicama i predstavlja to tijelo, no navedeno ne znači da predsjednik ima mogućnosti sprječavanja i onemogućavanja rada predstavničkog tijela”, navodi se u dopisu.

Zbog važnosti predmeta, dodaje se, bilo je potrebno jasno odrediti dan i vrijeme kada će se održati odgođena sjednica, što se nije učinilo.

ZMAJLOVIĆ: MIŠLJENJE MINISTARSTVA NEZAKONITO JE I U FORMI I U SADRŽAJU

U dopisu upućenom medijima Zmajlović je optužio HDZ da “u pokušaju vrbovanja zastupnika i rušenja Skupštine Zagrebačke županije ne bira više niti sredstva”.  Zapitavši se pritom stoji li iza svega premijer Plenković i radi li se o hibridnom razu, Zmajlović je ustvrdio da se “mišljenje koje je potpisao ministar Kuščević ne temelji na zakonu i predstavlja najobičniji politički pamflet”.

Zmajlović je istaknuo da Ministarstvo uprave nije nadležno procjenjivati razlog odgode sjednice, već ono samo nadzire zakonitost rada, a do rada nije došlo. Zanimljiva mu je i brza reakcija Ministarstva, koje se, po njemu, pretvara u logistiku HDZ-a.

“U postupku nadzora Ministarstvo uprave ne donosi mišljenje, već odluku kojom će rad predstavničkog tijela proglasiti nezakonitim. Takva odluka podložna je preispitivanju i protiv nje može se pokrenuti upravni spor. Naprotiv, mišljenje nije obvezujuće i ne podliježe preispitivanju pa, iako nezakonito, može egzistirati i stvarati krivu sliku u javnosti. U tom smislu, u formi, donošenje mišljenja u postupku nadzora je nezakonito”, objašnjava se u dopisu.

Što se sadržaja tiče, Zmajlović se poziva na to da se čl. 114. Poslovnika (.pdf) nalazi u poglavlju “Tijek sjednice”, a kako sjednica nije ni počela, na odgodu se prije sjednice, tvrdi se, ne može odnositi.

Zmajlović je ocijenio pozivanje na čl. 114. “promašenim i neosnovanim” te je prozvao Ministarstvo uprave da “amaterskim i nezakonitim mišljenjem” narušava ugled koji se “zahtijeva i s pravom očekuje” od središnjeg tijela državne uprave.

JASMINKA MATAUŠIĆ U DRUGOM PLANU

U sjeni političkog žargona i poslovničke rupe, u novom pismu bivša HSS-ovka Mataušić napala je pak medije prozivajući novinare da pomažu Kreši Beljaku širiti klevete. Članica Skupštine izjasnila se kao “ponosna suvlasnica i zaposlenica maloga proizvodnog poduzeća”.

Ponovila je da je iz HSS-a istupila zbog skretanja prema ekstremnoj ljevici, faraonskog načina rada te načina izražavanja šefa svoje bivše stranke.

Istaknula je da vjerno ilustrira razloge njezinog istupanja iz stranke Beljakova prozivka da je “velika vjernica” te da je “dugogodišnim radom i zalaganjem među biračima na terenu” osvojila mandat i da ga ne namjerava vratiti stranci.

Izgleda da je Mataušić svjesna da je u unakrsnoj vatri istaknutijih političkih figura njezin iskaz pao u drugi plan, ali da će, kada se proračunska sjednica Županijske skupštine konačno održi, njezina ipak biti zadnja.

Tekst: Ante Vekić, Foto: Google Maps