Prijava

Vaša prijava

BM 365 oštro kritizirao pa podržao Proračun, HSP suzdržan


Gradsko vijeće Grada Velike Gorice izglasalo je za 2018. godinu proračun težak 356 milijuna kuna. Podržalo ga je 20 vijećnika, a desetero ih je bilo protiv. Suzdržan je ostao Lucijan Maslać iz HSP-a.

Za Proračun su glasovali vijećnici HDZ-a, GLAS-a, HSLS-a, HSU-a, BM 365 i nezavisni S. Kos. Vijećnici SDP-a, HSS-a, MOSTa, Živog zida i A.Horvat glasovali su protiv.

U dugačkoj raspravi, u kojoj se govorilo o kapitalnim projektima, neisplati “božićnica” umirovljenicima, cijeni vrtića, fondovima EU, razvojnoj strategiji i turopoljskoj svinji, Proračun su oštro kritizirali HDZ-ovi partneri u vlasti, BM 365 i HSP.

“Prvenstveno smo se htjeli oglasiti da skrenemo pažnju predlagatelju, znači Gradonačelniku, da bi se trebao s koalicijskim partnerima više konzultirati i više da raspravljamo o temama, odnosno o samoj suštini proračuna, znači o sadržaju proračuna. To je bio glavni cilj, da se to prezentira javno na neki način,” obrazložio je po sjednici Željko Stanilović odluke Kluba vijećnika BM 365-HSP-HČSP.

BM 365 OŠTRO PROTIV STADIONA

Stanilović je napao Proračun kao planiran nerealno za 30 do 40 milijuna kuna. Kritizirao je izgradnju zamjenske zgrade Stare općine i financiranje rasvjete na Gradskom stadionu.

“Smatramo da nije zadatak lokalne samouprave financiranje profesionalnog sporta, a ponajmanje ispunjavanje želja Hrvatskog nogometnog saveza”, rekao je Stanilović.

Stanilović je rekao da je za projekt u ovom proračunu predviđeno 1,6 milijuna, a da bi mogao koštati i 6-7 milijuna kuna.

“Financiranje 11 odabranih profesionalnih igrača iz gradskog proračuna nama je neprihvatljivo i na to smo upozoravali Gradonačelnika”, istaknuo je Stanilović.

ČRNKO: AKO SVE GRANE SPORTA U GORICI IMAJU UVJETE ZA IGRANJE U NAJVIŠIM STUPNJEVIMA NATJECANJA, LOGIČNO JE DA IH IMA I NOGOMET

HDZ-ov Nenad Črnko, predsjednik HNK Gorice, predsjednik Nogometnog saveza Zagrebačke županije, kandidat za IO HNS-a i suvlasnik medija, Stanilovića je u replici optužio za obmanjivanje, a upozorio je i da takva informacija ne bi trebala u javnost.

“Imamo projektnu dokumentaciju gotovu i spominjanje 7 milijuna kuna mislim da je s jedne strane obmanjivanje javnosti, i ako nam to izađe u medije, to nije dobro.”

Črnko je rekao da je stav koalicije i ŠRC-a da će reflektori koštati 5 milijuna kuna.

“Ovo nije priča koja ide po inerciji HNK Gorice, nego je to priča po inerciji da osiguramo jednake uvjete za sve grane sporta u Velikoj Gorici. S obzirom da sve naše grane imaju uvjete za igranje u najvišim stupnjevima natjecanja, onda je logično da to ima i nogomet”, obrazložio je Črnko dodatno ukazavši na moguće oblike suradnje s HNS-om.

STAROJ OPĆINI JOŠ BAREM JEDNO LJETO

Klub BM 365-HSP smatra da ne postoje realne šanse da se sljedeće godine realizira projekt Stare općine.

“Niti postoji idejno rješenje, niti postoje projekti, dozvole, suglasnosti i sve ono što prati gradnju! Zatim provođenje javne nabave, izbor izvođača, moguće žalbe itd.”, rekao je Stanilović.

Tih 7 milijuna proračunskih kuna, smatra BM 365, neće se utrošiti. “Vidimo se na rebalansu”, poručio je Stanilović Gradskom vijeću i Gradonačelniku nakon što je najavio da će njegova stranka ipak podržati proračun.

MASLAĆ SUZDRŽAN

Lucijan Maslać (HSP, klub BM 365-HSP) “napuhani” je Proračun pohvalio zbog izdvajanja za mjesnu samoupravu i poručio je taj novac treba dobro utrošiti.

Pravaši smatraju da više sredstava iz sporta treba uložiti u osobe s invaliditetom, poimence u dva svjetska zlata V. Šandora i M. Martinović. Njihovom je radu supostavio rad asistenata u nastavi, za koje se ove godine nije predvidjelo više novca nego lani.

Mjeru izdvajanja za novorođenčad Maslać je unatoč povećanju sredstava ocijenio nedovoljnom. Goricu je usporedio s općinom Vir, gdje se za prvo dijete izdvaja 7 500, a za drugo 15 000 kn.

Pri glasovanju je ostao vjeran predizbornom programu koalicije HSP-HČSP. Za prva dva djeteta Grad Velika Gorica će izdvajati po 2 000, a za treće 5 000 kn.

Tekst: Ante Vekić, Foto: Facebook/GO VG BM 365 – Stranka rada i solidarnosti