Prijava

Vaša prijava

Opozicija na aktualcu od Grada zatražila dokumente, GLAS za Proračun


Dok je BM 365 sa svih strana napadao HDZ, opozicijski su gorički političari od Gradonačelnika tražili dokumente.

GRADONAČELNIK OBEĆAO IZVJEŠĆA

Opozicija je kroz aktualni sat i raspravu o kreditu izvršila pritisak na Gradonačelnika da objavi financijska izvješća komunalnih tvrtki i vijećnicima na izvještaj dovede direktore/upravu.

“Možemo biti benevolentni i biti dobre volje da na Gradskom vijeću imamo ili tematsku sjednicu ili neku točku gdje bi bila u neko vrijeme, dakle bar jednom godišnje informacija o poslovanju i stanju u trgovačkim društvima koja su u vlasništvu Grada Velike Gorice”, odgovorio je Barišić Peri Josipoviću (GLAS).

Podsjetio je da gradsko vijeće ne može donositi odluke umjesto gradonačelnika.

GRADONAČELNIK OBEĆAO PODATKE O ZAPOŠLJAVANJU

Na aktualnom je satu Marko Šimac (MOST) zatražio podatke o novim i starim zapošljavanjima u Grad Veliku Goricu.

“Zbog opsežnosti materijala i statistike koje ćemo obraditi, dakle, od 2009., kada govorimo o zapošljavanju pa sve do današnjeg dana s priljevom i odljevom, (…), a i što se tiče samih planova, (…), to ćemo vam također pismenim putem odgovoriti”, rekao je Barišić.

KUČKI MOST

U pisanom je obliku Pero Josipović također tražio i podatke o broju zaposlenih, troškovima i realizaciji EU projekata agencije VE-GO-RA.

Zvonimir Stjepić (Živi zid) je spomenuo koncesijski ugovor s HEP-Toplinarstvom.

Marijo Zdelar (SDP) se zapitao postoji li uopće drvna građa za Kučki most.

PROTIV DAVANJA JAMSTVA VG VODOOPSKRBI, GLAS SUZDRŽAN

Rasprava o davanju jamstva za kredit VG Vodoopskrbi vrijedan 28 milijuna kuna vodila se po pitanju Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o izvršavanju Proračuna za 2017. godine. Protegnula se još od srpanjske sjednice, a na Gradsko vijeće je došla na inzistiranje gradonačelnika Barišića.

Grad je obrazložio da po Odluci treba ishoditi i suglasnost Ministarstva financija te da jamstvo od 35 milijuna nije dodatno zaduženje jer novac dolazi iz fondova Europske unije.

Klub MOSTa je rekao da je u proceduri davanja kredita VG Vodoopskrba trebala priložiti plan ili projekciju prihoda za procjenu i potrebe otplate. Klub ističe da u dostupnoj bilanci te gradske tvrtke (40 milijuna prihoda, 1,1 milijun dobiti u 2015.) ne vidi osnovu za dizanje kredita.

SDP je zatražio garancije i podsjetio da je Gradonačelnik već prije obećao Gradskom vijeću dostaviti financijska izvješća.

Da se odgovornost za mogući neuspjeh projekta na ovaj način želi prebaciti na Gradsko vijeće te da se za podršku nisu otvarili uvjeti, kazao je Pero Josipović. Prije nego što se suzdržao od glasovanja, još jednom je ponovio da objavljivanje financijskih izvještaja gradskih tvrtki nije zakonska obveza.

Odluka je donesena sa 17 glasova “za”, 6 “protiv” i tri suzdržana.

MODULI I TEŠKA GRADNJA

SDP je u raspravi o Proračunu čestitao i zahvalio Gradu na strahovitom pomaku po pitanjima sporta i predškolskog odgoja. Šimunićeva se rasprava u ime Kluba SDP-HSS odužila u pojedinačnu pa nije sasvim bilo jasno što je rekao u svoje, a što u ime svojih vijećnika.

modularna
Izvor: Wikipedia

U raskoraku s njim, mlada je SDP-ova snaga u raspravi o Izvješću Gradonačelnika napala goričku “tešku gradnju”, suprotstavivši joj jeftinije i zgodnije module. Zdelar je podržao vrtiće, ali ne i njihovu cijenu.

kurilovecka
Izvor: Google Maps

Fabijančić je istaknuo da vrtić u Kurilovečkoj, iako nije modularan u suvremenom smislu riječi i unatoč tome što nije klasično građen kao skupi vrtići u Velikoj Mlaki i Cvjetnom naselju, traje već 40 godina.

OPOZICIJA KONKRETNA, ALI NEKONSOLIDIRANA

MOST je kritizirao razvojnu komponentu Proračuna. Podsjetili su je da je smisao razvojnog proračuna otvaranje radnih mjesta koja se ne plaćaju iz proračuna. Šembera je istaknuo da je u Gradu Velikoj Gorici pokrivenost uvoza izvozom tek 4%, najmanje u Zagrebačkoj županiji.

Šimac je pohvalio povećana izdvajanja za mjesnu samoupravu te je izrazio očekivanja da će se stvari kretati k potpunoj reformi.

SDP je izdvajanja za mjesnu samoupravu ocijenio kao formalnost.

GLAS ZA PRORAČUN

Pero Josipović nakratko je na društvenim mrežama komentirao glasovanje, ali je komentar izbrisao.

Tekst: Ante Vekić



„Kumičić i GVG za Vukovar“