Prijava

Vaša prijava

Opozicija pohvalila napredak, ali i uvelike kritizirala Izvješće o radu gradonačelnika


Gradonačelnik Barišić podnio je Gradskom vijeću Izvješće o radu gradonačelnika za prvu polovicu ove godine.

Od ključnih projekata koji se nalaze u dokumentu izdvajamo otvaranje novog terminala Zračne luke, omogućeno prometovanje Ulicom Rudolfa Fizira, ZET (karta od četiri kune, nova autobusna linija), logističko-sortirni centar Hrvatske pošte, izgradnju novoga dječjeg vrtića i gradskog bazena, otvaranje kardiološko-internističke ambulante, projekt razvoja širokopojasnog pristupa Internetu, azil za napuštene životinje, servis “48 sati”, odvojeno prikupljanje otpada, energetsku obnovu zgrada i vrtića, projekt “U mom dvorištu”, gradnju hladnjače i Centra za posjetitelje.

Gradski su vijećnici dio izvješća pohvalili, no uvelike su ga i kritizirali. Gradonačelniku su zamjerili što se u Izvješću nalaze i županijski, državni i EU projekti.

SDP: PUNO DRŽAVNIH, A MALO GRADSKIH PROJEKATA

Unatoč tome što je SDP u raspravi o Proračunu gradske projekte vezane uz predškolski odgoj i sport okarakterizirao kao “strahovit pomak“, u raspravi o Izvješću oštro je kritizirao način i cijenu gradnje vrtića u Velikoj Mlaki i na Cvjetnom naselju.

Sven Fabijančić u ime je Kluba SDP-HSS istaknuo da se u Izvješću nalazi puno državnih, a malo gradskih projekata. SDP je kritizirao izdvajanja u poljoprivrednom sektoru i povećana izdvajanja za plaće. Klub je argumentirao da postoje jeftiniji modeli gradnje vrtića.

Fabijančić je kritizirao, kao i Marijo Zdelar, i troškove gradnje. Na gradnju vrtića u Cvjetnom naselju potrošilo se 13 milijuna kuna, a na onaj u Mlaki 24 milijuna i dodatnih 5,5 milijuna jer se zaboravilo sagraditi kotlovnicu i ogradu oko vrtića.

U pojedinačnoj je raspravi Zdelar obrazložio da je otvaranje Ulice Rudolfa Fizira rezultat pritiska u predizborno vrijeme. Zdelar napominje da se radi o dogovoru s koncesionarom, koji kako je otvorio, cestu može i zatvoriti, a da Grad na to neće moći utjecati.

Zdelar je kritizirao i projekt prikupljanja komunalnog otpada, za koji je rekao da se povlači još od 2008. godine te je izrazio sumnju da će se ostvariti do ožujka.

Damir Šimunić je zatražio da se u budućnosti u izvješću predstavljaju samo gradski projekti.

MOST: VIDE SE POBOLJŠANJA, ALI NEDOSTAJE VIZIJA

Alanmilan Šembera pohvalio je projekte vrtića, azila za napuštene životinje, pomoćnike u nastavi, izgradnju sortirnog centra Pošte i kardiološku ambulantu.

Istaknuo je da se radi, ali bez vizije i strategije. Šembera napominje da je Zračna luka poklon Republike Hrvatske, Grada Zagreba i francuskog koncesionara, čime je Gradu Velikoj Gorici poklonjen alat koji nije iskorišten za ostvarivanje gospodarskog potencijala.

MOST je kritizirao gradski bazen kao investiciju koja će donijeti gubitak i pasti na teret Grada, a Centar za posjetitelje kao formu bez sadržaja.

Šembera je, kao i Lucijan Maslać iz HSP-a, izrazio skepsu oko projekta širokopojasnog pristupa Internetu. Garantirane su brzine od 40 Mbit/s za download i 5 Mbit/s za upload, kazao je, i danas smiješne, a 2020/21, kada se projekt ostvari, bit će sasvim nezadovoljavajuće.

MOST se je zapitao zašto je iz ključnih projekata izostavljena asfaltna baza u Donjoj Lomnici.

BM 365: KARTA OD ČETIRI KUNE ISKLJUČIVO JE DONACIJA GRADA ZAGREBA

Stranka rada i solidarnosti Izvješće je podržala, no Gradonačelniku je zamjerila prisvajanje zasluga za kartu od četiri kune.

Željko Stanilović je rekao da se radi isključivo o donaciji Grada Zagreba.

PERO JOSIPOVIĆ: OPROŠTAJNA GRAĐEVINA OSLIKAVA SUŠTINU PRORAČUNA

Josipović je kritizirao gradnju na Groblju Kušanec. U Velikoj Gorici, istaknuo je, oproštajna građevina koštat će minimalno 11 milijuna kuna i gradi se deset godina, dok je ona u Županji koštala 1,3 milijuna.

Groblje Kušanec, zaključio je, oslikava suštinu, odnosno visinu proračuna, raspolaganje proračunom i upravljanje projektima.

HDZ: GRAĐANI SU NA IZBORIMA PODRŽALI IZVJEŠĆE

Stav je Kluba HDZ-a da se radi o konkretnom izvješću koje su građani Velike Gorice verificirali na lokalnim izborima.

Tekst i foto: Ante Vekić