Prijava

Vaša prijava

Sazvane dvije sjednice Županijske skupštine, župan Kožić osudio preslagivanje


Predsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije Mihael Zmajlović sazvao je jučer čak dvije sjednice.

Na 4. će se sjednici, uz još dvadeset točaka dnevnoga reda, donijeti Proračun Zagrebačke županije za 2018. s projekcijama za 2019. i 2020. godinu, dok će se na Petoj raspravljati o prijedlozima zaključaka o razrješenju i izboru Predsjednika i Potpredsjednika te članova Odbora za Statut, Poslovnik i propise, Odbora za financije i proračun, Odbora za izbor i imenovanja i Mandatnog povjerenstva Zagrebačke županije.

Podsjetimo. Stranka rada i solidarnosti, HDZ s partnerima (HSLS, HSU) te članovi Skupštine iz redova HNS-a i nezavisni krajem su studenoga, a nakon odgađanja sjednice Skupštine, uz 26 potpisa podnijeli zahtjev za smjenom Zmajlovića. Izvršen je hitni nadzor. Ministarstvo uprave bilo je mišljenja da je Zmajlović postupio protivno Poslovniku, a Zmajlović je uzvratio da je mišljenje nezakonito.

Sjednice će se održati u utorak, 19. prosinca 2017. u Zagrebu s početkom u 11 odnosno 15 sati.

ŽUPAN KOŽIĆ RAZOČARAN PRESLAGIVANJEM

U dopisu povodom konferencije za medije župan Stjepan Kožić i predsjednik Skupštine Zmajlović zajednički su priopćili da “neće sudjelovati u licitacijama i trgovini koju je pokrenuo HDZ u borbi za kontrolu Skupštine”.

Kožić je izrazio razočaranje kontekstom u kojem se provlači Zagrebačka županija. “Umjesto o projektima koji se trenutno provode, građani gledaju otvorenu političku trgovinu koja dodatno nagriza njihovu vjeru u politiku”, navodi se u priopćenju.

“Lokalni izbori bili su u svibnju ove godine i na njima su građani jasno rekli svoje mišljenje. Ni HDZ-u, koji već mjesecima rovari i kupuje pojedine članove Županijske skupštine, ni vijećnicima HNS-a koji su otišli HDZ-u, kao ni bivšoj vijećnici HSS-a koja je izdala našu koaliciju – ne služi na čast što ne poštuju volju građana, ruše stabilnost iznimno uspješne županije i dovode u pitanje donošenje proračuna i provođenje projekata zacrtanih u tom strateškom dokumentu“, istaknuo je Župan.

IZ MEDIJA, S DRUŠTVENIH MREŽA

Mediji prenose da je Kožić na presici HDZ-ovcima poručio da možda imaju većinu u Županijskoj skupštini, koju su stekli na nelegitiman način, ali da nemaju i vlast.

“Gospodo iz HDZ-a, možda imate većinu u Županijskoj skupštini, koju ste stekli na nelegitiman način, ali vlast u Zagrebačkoj županiji nemate. Kada netko stalno govori – imamo vlast, onda to znači da ga zanima samo vlast, a ne odgovornost prema građanima”, prenosi N1.

Župan je na svojoj Facebook stranici napisao i sljedeće: “Oštro osuđujem sve one koji pokušavaju izigrati volju građana i doći na vlast političkom trgovinom.”

ZMAJLOVIĆ: PRATIT ĆEMO TRAG NOVCA

U priopćenju se navodi da je “prava meta HDZ-ove trgovine ipak bio Mihael Zmajlović, čiju poziciju predsjednika već treći put pokušavaju preoteti”.

Optužujući HDZ da od proljeća vodi hibridni rat protiv vodstva Županije, Zmajlović je za “unošenje kaosa” optužio i HNS. Rekao je da se “HNS Zagrebačke županije uključio u međusobne obračune HDZ-ovih šerifa zbog nekoliko pozicija u državnom energetskom sektoru”.

„Prvo im je prešla vijećnica s naše liste, osoba koja ima tvrtku u gubitcima. Ne želim ništa insinuirati, ali mogu samo poručiti da ćemo pratiti svaki trag novca, svaki novi posao s državom te sve prijaviti državnom odvjetništvu”, komentirao je članicu skupštine Mataušić i, pozvavši stranke da “ne budu smokvin list trgovačkoj koaliciji”, zaključio je da njegova pozicija nije bitna.

TKO ĆE U UTORAK NA NOVU FUNKCIJU

Na čelo će Županijske skupštine umjesto Zmajlovića najvjerojatnije sjesti HDZ-ov Damir Mikuljan. S mjesta potpredsjednika Skupština će isto tako razriješiti Vladimira Bregovića (HDZ), a na njegovo će mjesto doći Zvonko Kunić (BM 365).

Nezavisna vijećnica Jasminka Mataušić predložena je za dužnost Predsjednice Odbora za financije i proračun ŽSZŽ.

Tekst: Ante Vekić, Foto: Zagrebačka županija

 

 

 

https://www.zagrebacka-zupanija.hr/najave/2719/4-i-5-sjednica-zupanijske-skupstine

 

http://zgprsten.hr/grad/hoce-li-zmajlovic-udovoljiti-vecini-sutra-je-rok/

Štoviše, za danas je sazvao i pressicu na kojoj će se zajedno uz njega novinarima obratiti i župan Kožić, kojeg nije bilo za nedavne pressice koju su u Saboru održali Zmajlović i Beljak. Nadzire li se u nepojavljivaju Kožića u Saboru, a sada Beljaka na ovoj pressici izostanak komunikacije između čelnih ljudi HSS-a?