Prijava

Vaša prijava

Na aktualcu o bazenu, Dalekovodu, sindikatima, Čičkoj Poljani i komunalnim poduzećima


Na aktualnom satu 6. sjednice Gradskoga vijeća Grada Velike Gorice prvi put su, kako je utvrđeno izmjenom Poslovnika, vijećnici pozicije i opozicije naizmjence gradskim čelnicima postavljali pitanja.

Opozicijski su vijećnici pitali vodstvo grada o kvalifikacijama novih direktora komunalnih poduzeća, stanju mosta u Čičkoj Poljani, ZET-ovoj garaži, stanju u Dalekovodu, odlagalištu otpada Mraclinska Dubrava i gradskom bazenu.

Vijećnici pozicije pitali su o pregovorima sa sindikatima u gradskim poduzećima i predškolskom odgoju, koncesijskoj naknadi stanovnicima naselja u koridoru Zračne luke “Franjo Tuđman”, spremnosti za obranu od poplava i razgovorima sa županom Kožićem.

KOMUNALNA PODUZEĆA

Priznajući Gradonačelniku pravo da odlučuje o direktorima komunalnih poduzeća, Marko Šimac (MOST) je pitao zašto su stari direktori smijenjeni, a u pitanje je doveo iskustvo i reference novih.

“Ovi do sad su bili odlični, novi su još bolji”, odgovorio je gradonačelnik Barišić. Šimac je tražio pisani odgovor.

KOLEKTIVNI UGOVORI

Stjepana Kosića (HDZ) zanimali su kolektivni pregovori sa sindikatima zaposlenih u gradskim komunalnim društvima i predškolskom odgoju.

“Uspješno su zaključeni pregovori s trgovačkim komunalnim društvima. Postignuti su dogovori i poboljšanja i njihovi su koeficijenti izjednačeni s Gradom. Pregovori će biti nastavljeni iduće godine. Što se tiče pregovora sa sindikatima zaposlenih u predškolskom odgoju, ovaj su tjedan nastavljeni pregovori. Vrlo smo blizu dogovoru. Dogovorili smo izjednačavanje koeficijenata, ostaje nam dogovoriti vremenski tijek u kojem ćemo ostvariti to povećanje. Nama su odgajatelji jako bitni i zaslužuju povišicu”, odgovorio je dogradonačelnik Ačkar.

DALEKOVOD

Zvonimir Stjepić (Živi zid) pitao je Gradonačelnika je li upoznat sa situacijom u Dalekovodu, koji čeka restrukturiranje, čemu će, ustvrdio je, uslijediti otpuštanje radnika i pad plaća.

“Dalekovod proizvodnja, koja u postrojenjima u Velikoj Gorici i Dugom Selu ima oko 450 zaposlenih, doista jest u procesu restrukturiranja. Razgovarao sam u nekoliko navrata s direktorom firme. Zanimao sam se kakva je situacija, na koji se način vodi restrukturiranje i kako će u konačnici završiti. On je objasnio da će doći do korekcije primanja, da će se primanja stimulirati i da će biti bodovana kroz različite stimulacije. Kao gradonačelnik izrazio sam interes i zabrinutost i pratit ću kako će se situacija razvijati. Moram upozoriti da je to u ovlastima poslovodstva i direktora Dalekovoda i da tu drugih alata osim interesa nemamo”, odgovorio je Barišić.

BAZEN

Darko Bekić (HDZ), Marijo Zdelar (SDP) i Karmen Rak (MOST) projektu bazena pristupili su s različitih strana. Bekića je zanimalo u kojoj je fazi, nakon istupa župana Kožića, rješavanje problema pristupne ceste, a Rak i Zdelara troškovi gradnje.

Gradonačelnik je odgovorio da je po javnom natječaju potpisan ugovor s izvođačima pristupne ceste i da bi radovi, čim se za to steknu uvjeti, trebali trajati pedesetak dana.

“Poštujući svu proceduru i razgovore s uvaženim županom Kožićem, mislim da će to biti na obostrano zadovoljstvo vrlo brzo riješeno. Vjerujemo u dobre namjere župana Kožića”, rekao je.

Na pitanja o troškovima gradnje, Barišić je opozicijske vijećnike pozvao na obilazak gradilišta, gdje će, rekao je, upoznat ih s dokumentacijom.

ČIČKA POLJANA

Zdelar je pitao i što se poduzima po pitanju mosta u Čičkoj Poljani. Gradonačelnik je odgovorio da je most značajno stradao, da je u izradi studija ispitivanja potporne strukture te da će se, ako bude trebalo, u sanaciju utrošiti građa pred tri godine predviđena za sanaciju Kučkoga mosta.

Od dogradonačelnika Kolarca, na pitanje HDZ-ovog Turkovića, saznali smo da je Stožer civilne zaštite spreman na mogućnost poplava. Svakodnevno se komunicira s Hrvatskim vodama i Državnim stožerom za zaštitu i spašavanje. Iskustvo poplave 2010. godine pokazalo je, rekao je Kolarec, važnost Crvenog križa, dobrovoljnih vatrogasnih društava i mjesnih odbora.

“Apsolutno smo spremni. Pratimo vodostaj. Grad Velika Gorica nabavio je prošle godine dvije punilice za pijesak, imamo stroj za vezanje vreća i čamac za spašavanje u koji stane dvadesetak ljudi”, kazao je.

ZET-OVA GARAŽA, KONCESIJSKA NAKNADA

Drugo pitanje vijećnice Rak odnosilo se na izmještanje ZET-ove garaže iz Velike Gorice. Razgovara se sa zagrebačkim gradonačelnikom Bandićem, odgovorio je Barišić, no proces usporava to što bi garaža trebala biti na području Velike Gorice. Grad je predložio da nulti kilometar bude na Jankomiru ili u Dubravi, što je ZET-u preskupo, pa se traži zemljište izvan samoga grada, gdje bi se trebala izgraditi garaža sa svim potrebnim sadržajima.

Na pitanje o raspodjeli koncesijske naknade od Zračne luke “Franjo Tuđman”, Željko Stanilović (BM 365) dobio je odgovor da se poduzimaju završne radnje u izradi dokumenta koji će potom biti predstavljen vijećima mjesnih odbora naselja na području uzletno – sletnog koridora. Gradonačelnik je rekao da će se koncesijska naknada dijeliti po stupnju zagađenosti bukom, a da su najugroženija područja naselja Donja Lomnica, Lukavec, Kosnica i Selnica.

RAZNO

Gradonačelnik je najavio i održavanje javnih skupova u Mraclinu i Buševcu po pitanju dogradnje odlagališta otpada Mraclinska Dubrava i izgradnje Reciklažnog centra.

Iz Grada su također rekli da se razmatraju rješenja za regulaciju prometa oko novog trgovačkog centra na Sisačkoj, da dobrog rješenja za tržnicu zasad nema, a da će otvoreni kanal oborinske odvodnje u Lukavcu biti zatvoren do kraja 2019. godine.

Tekst i foto: Ante Vekić