Prijava

Vaša prijava

Josipović (GLAS): VG Komunalac je poduzeće koje jedva preživljava


Odbor za statutarno-pravna pitanja Gradskoga vijeća Grada Velike Gorice odbio je inicijativu da se u Poslovnik Gradskoga vijeća ugradi obveza podnošenja godišnjih izvješća o radu komunalnih tvrtki kojima je Gradsko vijeće osnivač.

U dopisu (.doc) koji su Odboru u siječnju ove godine u ime trećine vijećnika Gradskoga vijeća potpisali vijećnici GLAS-a Štefa Bakota i Pero Josipović ističe se da im nije namjera miješati se u rad komunalnih tvrtki izvan zakonskih okvira, ali da Gradskom vijeću, kao njihovom osnivaču, treba biti omogućen uvid u poslovanje.

“Neke su naknade poskupile i 800%, neke su nove uvedene, a ne znamo kako se i na što troše. Bili ste svjedoci da gradski vijećnici trebaju izglasati odluke vezane za zaduženja komunalnih poduzeća, a nisu imali osnovne informacije o njihovom poslovanju. Istina je da ne postoji zakonska obveza da se izvješća podnesu, ali je ideja da se zbog toga, ukoliko postoji dobra namjera i potreba za izvješćivanjem, tu obvezu ugradi u Poslovnik”, oglasio se Josipović povodom odbijenice.

Kritizirajući imenovanja tročlanih upravnih vijeća u gradske tvrtke, kako kaže, po stranačkoj liniji, Josipović je ustvrdio da jedna od njih, VG Komunalac, posluje s teškoćama.

“VG Komunalac je poduzeće koje jedva preživljava, potpuno je uništeno, nije u stanju više nikakav ozbiljan projekt izvesti i služi samo kao paravan za dijeljenje poslova podizvođačima koji su blisko povezani s vladajućima. Ako je itko kompetentan voditi to poduzeće onda je to Mario Šipušić, koji je isto uspješno vodio do 2009. godine i bio bi dovoljan kao jedini direktor. Nije jasno zašto to nije učinjeno obzirom da je HSLS koalicijski partner u vlasti”, kazao je Josipović.

Josipović napominje da je na aktualnom satu prosinačke sjednice Gradskoga vijeća gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić potvrdio potrebu i pokazao volju za podnošenjem predmetnih izvješća.

U zatraženom pisanom odgovoru na Josipovićevo pitanje, Barišić je odgovorio da su izvješća o radu komunalnih poduzeća posljednji put Gradskom vijeću podnesena u srpnju 2016. godine te da će se tijekom ove godine istom tijelu dostaviti izvješća za 2017. godinu.

“Trgovačko društvo VG Komunalac d.o.o. fiskalnu je 2015. godinu završilo s ostvarenom dobiti prije oporezivanja u iznosu od 1.371.862 kune”, navodi se u izvješću.

Izvješća su prije toga podnesena 2009. godine pa nismo bili u mogućnosti izvući usporedbe.

Uputili smo Odboru za statutarno-pravna pitanja Gradskoga vijeća Grada Velike Gorice upit za obrazloženje odbijanja inicijative, a tvrtki VG Komunalac d.o.o. molbu za očitovanje na Josipovićeve navode.

Tekst i foto: Ante Vekić