Prijava

Vaša prijava

Velika Gorica šesti je najsigurniji grad u Hrvatskoj


Najsigurniji grad je Sinj, a Velika Gorica zauzela je visoko šesto mjesto u konkurenciji 29 najvećih gradova u Hrvatskoj, prenosi portal zastita.info.

Analiza se vršila na godišnjim podacima MUP-a za 2017. godinu, a koristila su se četiri pokazatelja: broj nasilnih kaznenih djela, broj imovinskih kaznenih djela, žrtve u prometu i zloporaba opojnih droga.

Vrijednosti svakog pokazatelja prikazane su kao vrijednosti na tisuću stanovnika, a konačni rezultat svih pokazatelja dao je aproksimaciju latentne varijable “Nesigurnost u gradu” za svaki analizirani grad.

Najsigurniji gradovi u Hrvatskoj su Sinj (1.41), Đakovo (1.46), Požega (1.63), Samobor (1.71), Križevci (1.72), Velika Gorica (1.90), Petrinja (1.91), Sisak (1.99) i Bjelovar (2.00).

Aproksimativna varijabla prilagođena je utjecaju turizma. Prosjek na razini Republike Hrvatske iznosi 2.48, a najveća četiri hrvatska grada našli su se na 12. mjestu Split, Osijek na 14. mjestu, na 16. mjestu Rijeka i Zagreb na 20. mjestu.

“Kada je riječ o nasilnim kaznenim dijelima najmanje takvih djela ima u Velikoj Gorici, Petrinji, Zaprešiću, Samoboru i Solinu, dok ih je najviše u odnosu na broj stanovnika u Šibeniku, Puli, Kutini, Vinkovcima i Požegi. Kada su u pitanju imovinska kaznena djela najmanje je vjerojatno da ćete biti opljačkani u Sinju i Đakovu, no s druge strane u Puli, Zadru i Zagrebu i nećete biti toliko sigurni. S obzirom na broj stanovnika, najmanje je žrtvi u prometu u Splitu, Samoboru i Zagrebu dok s druge strane Vinkovci, Vukovar i Slavonski Brod imaju najviše žrtava u prometu. Virovitičani i dalje muku muče sa zloporabom droga, Kutina i Dubrovnik također, dok je u Samoboru i Velikoj Gorici zloporaba droga na najmanjim razinama u odnosu na broj stanovnika”, prenosi zastita.info.

Istraživanje, koje je proveo časopis Zaštita – časopis za zaštitu i sigurnost osoba i imovine u suradnji s Ekonomskim institutom Zagreb, predstavljeno je na 10. međunarodnoj konferenciji Sigurnost gradova 2018.

Tekst: Ante Vekić, Foto: Pixabay