Prijava

Vaša prijava

Eko udruge u Resniku prosvjedovale protiv Plana gospodarenja otpadom Grada Zagreba, pridružili im se i Lomničani


Dvadesetak ekoloških udruga i inicijativa, među kojima i Inicijativa STOP asfaltnoj bazi u Donjoj Lomnici, na prosvjednom skupu u zagrebačkom Resniku zatražilo je odbacivanje i neizglasavanje Plana gospodarenja otpadom Grada Zagreba na sjednici zagrebačke Gradske skupštine, zakazanoj za sljedeći četvrtak.

Prosvjednici su zajedničkim priopćenjem, tvrdeći da je PGO u nesuglasju sa Zakonom o održivom gospodarenju otpadom i Planom gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje od 2017. do 2022. godine, zatražili odbijanje izdavanja suglasnosti od strane Ministarstva zaštite okoliša i energetike, poništenje Odluke o implementaciji Plana te raskid sporazuma između Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

“Decentralizirani sustav odvojenog prikupljanja i recikliranja koji tražimo dijametralno je suprotan centrima za smeće i jedini je dosljedno ekološki zasnovan i višestruko jeftiniji i isplatljiviji sustav koji hitno treba implementirati u Gradu Zagrebu i cijeloj Republici Hrvatskoj”, zajednički su poručile okupljene udruge.

Nedavno ažurirano1

Tehnologija koja bi se trebala primjenjivati u novom Centru za otpad i spalionici, kazano je na skupu pred dvjestotinjak okupljenih, stara je pedeset godina i nigdje se u svijetu više ne primjenjuje.

Izgradnjom lokalnih postrojenja za sortiranje, recikliranje i kompostiranje, tvrde udruge, centri za smeće postaju bespotrebni, no takav sustav ne odgovara interesnim skupinama. Udruge su na odgovornost pozvale zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića, župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića i nadležne za stanje sustava gospodarenja otpadom Grada Zagreba.

“Štetni i opasni centri za smeće, jer imaju niski postotak odvajanja i recikliranja i građani Republike Hrvatske zato će plaćati ogromne penale, pri dnu su hijerarhije gospodarenja otpadom i u suprotnosti su s najboljom europskom praksom u odvojenom prikupljanju otpada. Sve navedeno dokazali su primjeri već izgrađenih centara Kaštijuna i Marišćine te odlagalište otpada Piškornica”, navodi se u zajedničkom priopćenju.

lomnicaresnik
Više fotografija OVDJE

Prosvjednici su pozvali građane da se suprotstave ovom, ali i drugim sličnim projektima na području Grada Zagreba i Republike Hrvatske. U prosvjedu su, između ostalih, sudjelovali UZOR – Udruga za zaštitu okoliša Resnik, Zelena akcija, UZOJ – Udruga za zaštitu okoliša Jakuševac, Udruga Eko Zagreb, Krizni eko stožer Zagreb, Udruga Obraz, Obreščica i Brezovica za Zagreb, Inicijativa građana Ivanja Reka, Udruga građana Siget i Udruga građana “Glog” Središče.

Tekst: Ante Vekić, Foto: Udruga građana Siget